Home » България » Всеки втори смята, че по Живково време се е живеело по-добре
по Живково време се е живеело по-добре

Всеки втори смята, че по Живково време се е живеело по-добре

Почти всеки втори българин (45%) подкрепя крилатото твърдение „При Живков беше по-добре“, а 54% от нашенците са убедени, че „демокрацията ни отне много“.

Това сочат данните от проучване на „Галъп интернешънъл“, посветено на някои твърдения, превърнали се в крилати фрази или откровени клишета в десетилетията след 1989 г, видя Вести 365.

Близо три четвърти от пълнолетните българи споделят популярната иронична фраза от социалните мрежи „съсипаха я тази държава“. Почти всички са убедени, че у нас има мафия, а единственото по-сигурно от това е само, че преди доматите са били истински, за разлика от сега.

Закономерно, колкото по-недоволен си от прехода, толкова повече смяташ, че той още не е свършил. Така например за 71% от отговорите преходът все още не е свършил, а на обратното твърдение са само 10% от анкетираните.

За съжаление е сериозен брой и на хората, които твърдят, че „никога няма да се оправим“ – 42% от отговорилите. На фона на тях оптимистите и не съгласните с това твърдение са 36%, а без мнение са 22% от хората.

Очаквано, на твърдения от типа „Съсипаха я тази държава“, „Всички са маскари“, „При Живков беше по-добре“ и т.н. по-умерено или пък с подчертано несъгласие реагират привържениците на управляващите. Привържениците на БСП пък са на другия полюс. Те, например, са почти съвсем съгласни, че демокрацията ни е отнела много. Те показват и доста видима носталгия към времето на Живков.

Най-сериозна подкрепа от всички получава твърдението, че „преди доматите бяха истински“. Това мнение подкрепят 84% от анкетираните, а едва 3% не го споделят. 13% пък нямат мнение по въпроса.

Източник: 365 Новини

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук