Последни новини
Home » Скандално » Държат старец 3 дни без вода, за да му вземат апартамента
Държат старец 3 дни без вода

Държат старец 3 дни без вода, за да му вземат апартамента

Потресаващ случай на домашно насилие в Пловдив излезе наяве в последната полицейска сводка, научи vesti365. Близо 80-годишен мъж с тежка инвалидност е държан под ключ в продължение на три дни от свои роднини, изнудвали го да им припише наследствен имот.

Старецът бил прикован на легло и оставен без вода и храна. След повече от 72 часа е намерен в безпомощно състояние. Веднага е потърсена закрила за възрастния пловдивчанин и благодарение на неправителствените организации той е настанен в хоспис.

„Имали сме случаи, синове и дъщери да заключват хладилниците на родителите си, както и заплахи за убийства. Ставали сме свидетели на грозни изрази като: „Айде, умирай по-бързо” или „Ти още ли си жив”. Всичко това е с цел придобиване на наследства. През последните шест месеца сме консултирали шестима мъже”, разказа пред колегите от „Трафик Нюз“ адвокат Милена Кадиева, НПО-експерт.

Тя добави, че благодарение на кампаниите и информационните мероприятия, хората все по-често говорят за проблемите си вкъщи. По думите й, много от жертвите на домашно насилие подават жалби и се обръщат към тях, едва когато са животът им е заплашен.

Друг пример на брутално домашно насилие е за млада жена от пловдивско, която е била наръгана от мъжа си. Той близо 5 години я е тормозел, биел и дори насилвал сексуално. Насилникът отнесе присъда от Районния съд в Пловдив за кървавата разправа.

„По време на програмата направихме анализ на делата в Районен съд, свързани с домашното насилие, за три години назад. Средно на година е имало 250 дела от този тип. След справка от 30 производни заседания става ясно, че средната възраст на малтретираните жени е 45 години. Най-младата е на 23, а най-възрастната на 80. При мъжете средната възраст е 55 години. За три години са образувани 297 преписки и само между 100 и 150 стигат до съда”, каза още адвокат Кадиева, като апелира, всеки станал по един или друг начин жертва на насилие да се обръща към МВР и прокуратурата.

През последните 6 месеца фондацията са организирали три семинара и форуми, с цел повишаване на компетенцията на различни представители на институциите.

Идеята на организацията е да се организират семинари във всичките структурни звена на МВР, за да се запознаят компетентните органи с всички признаци на домашно насилие.

Лупа

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук