Home » Скандално » Жестока измама: Ето как ни лъжат скъпите бутици
Ето как ни лъжат скъпите бутици

Жестока измама: Ето как ни лъжат скъпите бутици

Скъпи бутици изкупуват най-хубавите дрехи и аксесоари от магазините за стоки втора ръка, за да ги препродават на поне двойно и тройно по-високи цени, показа проверка, научи vesti365.

Това потвърди и шефът на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба Севдалин Спасов.

Обикновено търговците идват в деня на зареждане. Харесват си хубави неща и ги препродават в бутици, а напоследък много често и в онлайн платформи за търговия като olx.

Находчивите прекупвачи търсят най-запазените дрехи от хубави марки. Предпочитат такива, които реално не са ползвани и още имат етикети. Ако пък нямат – слагат им нови. Изкупуват дрехите по 13 лева за кило, а после ги препродават със значителна надценка в своите търговски обекти. Физическите лица, които препродават в онлайн платформи, също си правят добри печалби.

Междувременно се засилва тенденцията в магазините секъндхенд да се предлагат и употребявано бельо и обувки. Тези продукти обаче са забранени за продажба в такъв вид търговски обекти съгласно наредба 27 на здравното министерство от 2005 г.

Забраната обаче масово не се спазва.

Незаконно

В една от най-големите вериги за стоки втора ръка в центъра на София има цял куп бельо – стари гащи и сутиени, които се предлагат по 16,90 лева за килограм.

В друг магазин в центъра на столицата пък се продават употребявани чорапи и чорапогащници. Тези, които са още в оригиналната си опаковка и вероятно не са ползвани изобщо, вървят по 3-4 лева. В същия търговски обект има дори бебешки обувки и маратонки.

Продажбата на старо бельо е наистина нарушение и не подкрепяме неговото предлагане, въпреки че всички стоки се дезинфекцират, коментира Севдалин Спасов. Той обаче допълни, че съвсем скоро ще бъде разрешена продажбата на употребявани обувки.

Това ще стане с промяна в наредбата на здравното министерство, която се подготвя от работна група. Идеята е да се разреши продажбата на употребявани обувки, но за лица над 7-годишна възраст.

Относно старото бельо забраната остава. Спасов обясни, че възможността да се предлагат за повторно ползване употребявани обувки е залегнала в директивата на ЕС, която насърчава кръговата икономика. Сега наредба 27 противоречи на тази директива, смята той.

Санкции

Глобите за продажба на старо бельо и обувки според Закона за здравето са от 200 до 3000 лв. за едноличните търговци, като при повторно нарушение сумата е от 1000 до 8000 лв.

На юридически лица се налага имуществена санкция от 1000 до 5000 лв. При повторно нарушение тя е от 3000 до 12 000 лв. За физически лица глобата е от 100 до 1500 лв., при повторно нарушение от 500 до 1500 лв.

Седем акта е съставила столичната РЗИ от началото на годината до сега за продажба на лично бельо, обувки, дрехи и играчки за деца до едногодишна възраст. Нарушенията обаче не намаляват.

За определено време забранените за продажба стоки втора употреба се изтеглят от търговската мрежа и след време отново се пускат за продажба, посочват от РЗИ.

Велико Търново

В някои от търновските магазини тип „рови, рови“ също се продават втора употреба дамско и мъжко бельо, бански, чорапогащници, чорапи и обувки.

Цените на бельото са по левче за бройка долно бельо, 1 – 2 лв. за сутиен, чорапите са на цени от 20 до 50 ст., за банските костюми са различни, в зависимост дали са цели, или се състоят от долнище и горнище, но средно са по 3 до 5 лв. Обувките се харчат за по 10 лв. чифтът.

От РЗИ във Велико Търново през последните години не са налагали глоби на подобен тип магазини за продажба на бельо и други дрехи втора употреба, чието място не е в търговски обект.

марица

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук