Home » Скандално » Какво свинско ядем след чумата
Какво свинско ядем

Какво свинско ядем след чумата

130 000 унищожени животни и загуби за 170 милиона лева – такава е равносметката няколко месеца след като епидемията от чума по свинете завладя България, научи vesti365.

Производители и преработватели отправят предупреждение – българското свинско е малко и затова ядем старите резерви на Европа.

Невиждан от 20 години спад в производството на свинско очаква целия свят. Предупреждението е на ООН, а причината – чумата по свинете, която през лятото завладя и България.

„Месото не е вредно, но не отговаря на прясното месо, на свежото месо. То завяхва, започва да се отделя една слуз. Прясното месо стои свежо, няма да тече вода, стои с блясък”, каза директорът на свинекомплекса в Бръшлен Христо Стойков. Когато в разгара на лятото у нас избухва епидемията, в свинекомплекса в русенското село са евтаназирани 40 000 животни.

„Преди африканската чума българското производство се движеше в рамките на 30%-35%, като останалите проценти беше внос – 65%-70%, сега е 80%”, разкрива още той. Когато в Западна Европа има свръхпроизводство, твърдят българските фермери, за да не паднат цените катастрофално и колегите им да са защитени, съответната държава изкупува излишните количества. Замразява ги като резерв, който после прочиства чрез износ към страни, поразени от чумата.

Ретро

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук