Home » България » Паника сред народа – автобусните превози поскъпват
автобусните превози поскъпват

Паника сред народа – автобусните превози поскъпват

Автобусите да останат извън толсистемата.

За това призова Магдалина Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи, научи vesti365. Автобусните превозвачи готвят протест. Една от причините е, че е възможно заради предстоящото въвеждане на толтаксите и за тях, да поскъпнат цените на превозите.

Вече има призиви за стачни действия на 12 декември и спиране на автобусни линии на 13 януари 2020 г.

Според разчетите, автобусите над 12 тона трябва да плащат между 5 и 9 стотинки на километър, а тези, които са под това тегло – между 4 и 8 стотинки.

„В момента заплащаме между 1 и 1,5 стотинки за километър пробег. Предлаганото увеличение е в тежест и за бранша, и за потребителите на услугата. Ние няма как да предоговаряме условията по договорите и обществените поръчки, така че при всички случаи автобусите трябва да останат извън толсистемата. Това няма да бъде прецедент, това е европейска практика“, обясни пред Нова тв Магдалина Милтенова.

По думите й готвеният протест не е обвързан с въвеждането на толсистемата. „Това е поредният проблем, който ще добавим към действията ни. Основният е, че през месец февруари на среща при премиера Бойко Борисов бяха поети ангажименти за законодателни промени, борба с нелегалния превоз, субсидиите за малките населени места. 10 месеца по-късно нито един от тези проблеми не е решен“, каза тя.

Автобусните превозвачи имат и проблем с автогаровото обслужване, каза Милтенова. Тя предупреди, че ако те не бъдат извадени от толсистемата, ще има фалити на автобусни фирми. За последните години от 3000 компании, около 1500 са фалирали.

„Протестът е неотложен. Ние така или иначе ще спрем. Дали ще спрем на 13 януари, за да осигурим превоз на гражданите, или няколко месеца след това, защото ще сме фалирали. Резултатът ще е един и същи. Транспорт няма да има“, коментира представителката на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Според разчетите на правителството услугите ще поскъпнат със 7%.

Според проф. Олег Асенов, член на УС на АПИ няма категорично становище, че тол системата ще обхване автобусните превозвачи. „Притесненията на автобусните превозвачи са важни за нас. В момента сме в режим на обществени консултации“, обясни проф. Асенов.

Той очаква, че по време на консултациите ще се намери решение, което да осигури реформа.

Лупа

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук