Home » България » Таксата върху осигуровките – голямата печалба на пенсионните фондове
Таксата върху осигуровките

Таксата върху осигуровките – голямата печалба на пенсионните фондове

Таксите, които пенсионните фондове вземат върху всяка осигурителна вноска, която постъпва при тях, са всъщност големият източник на печалбата им, научи vesti365.

През годините приходите от такси са надхвърляли 80% от общите приходи на деветте дружества с лицензи за управление на пенсионни фондове.

Частните фондове са събирали по 4% от всяка задължителна вноска за универсалните си пенсионни фондове. През тази година таксата е намалена от държавата на 3,75%.

“Това означава, че всяка вноска, преди да влезе в партидата, се намалява с тези пари. И то при положение че фондовете не извършват абсолютно никаква дейност по събирането на тези осигуровки. Те се събират от Националната агенция по приходите и им се превеждат”, разясни президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов.

Освен входната такса върху всяка вноска универсалните пенсионни фондове имат право на до 0,85% от номиналната стойност на всяка партида веднъж годишно. С новите законови предложения за изплащане на вторите пенсии те ще получат право и на 0,5 на сто от от парите, които влизат пък във фонда за изплащане на пенсиите.

лупа

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук