Home » Скандално » Финансисти: Таксите на банките са 60 % от печалбата им
Таксите на банките

Финансисти: Таксите на банките са 60 % от печалбата им

Освен че второто за тази година увеличение на банковите такси е на път да вбеси всички нас като потребители, то е и сигнал за сериозен проблем, който тепърва предстои, научи vesti365.

 

Финансистът Кольо Парамов обясни, че това говори за изключително лоша икономическа среда и може да се прочете като старт на предстоящата криза. Или с други думи – първата лястовица на рецесията.

Формално официалният аргумент за поредния скок на таксите по основните банкови операции се обяснява с влизането в сила на европейски регламент от декември. Съгласно този регламент таксите при международни преводи не могат да бъдат по-високи от таксите при банковите преводи в рамките на една държава.

У нас обаче банките за поредна година регистрират рекордна печалба. Въпреки това пред тях няма никакви спирачки.

„Таксите на банките представляват 60% от печалбата им! А когато печалбата от таксите в банковата система се качи повече от 33%, това значи, че банковата система е неефективна”, анализира Парамов.

Той обясни, че истинската цел на новите такси е просто схема за директно наливане на свежи пари в банките.

„Когато говорим за работа на банките, термина „честност” отсъства! Тука става въпрос за гарантиран доход, който да покрие издръжката на тяхната дейност. А това е най-прекият път!”, безапелационен е финансистът.

Някои негови колеги обаче са на мнение, че разковничето за тази политика е другаде. Според експерти по темата, пожелали анонимност, повече от 10 г. БНБ умишлено не издава лицензи за нови банки с аргумента, че съществуващите са предостатъчно.

„Така пазарът се затваря и се ограничава – това е нещо като неофициално картелиране на този пазар!”, обясниха специалисти пред Lupa.bg.

Те подчертаха, че ако имаше нови играчи на този терен, то и конкуренцията щеше да е по-голяма. Освен това статистическите данни, че спестяванията на българите в банките са над 50 млрд. лв,, също били пълна спекулация.

„Това е като свинско със зеле – свинското е за десетина процента от клиентите, а останалите 90% общо взето имат много малки спестявания по сметките”,

е обективният извод на експертите за реалната финансова ситуация у нас.

Лупа

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук