Home » България » Варненски фирми търсят пенсионери, за да им дават добри пари
Варненски фирми търсят пенсионери

Варненски фирми търсят пенсионери, за да им дават добри пари

Липсата на кадри, тежката бюрокрация и недостатъчно развитата инфраструктура са сред основните проблеми на варненския бизнес.

Те бяха откроени на регионална среща за Североизточния регион, посветена на изготвянето на Национална стратегия за малките и средните предприятия за периода 2021-2027 г, научи vesti365.

Домакин на събитието, което се проведе по европейски проект, бе Областния информационен център в морската столица. В него се включиха представители на местни фирми, работодателски и неправителствени организации. На пазара на труда във Варна липсват кадри със средно специално образование, което силно затруднява бизнеса.

Не се намират служители за леката промишленост, а фирмите са принудени да наемат технолози в пенсионна възраст от други градове, тъй като младите не желаят да работят в производството, оплакаха се участници във форума.

Макар че големи предприятия инвестират в обучението на ученици от варненски училища, поемайки подготовката, стажа и стипендиите им, те не могат да ги задържат.

За няколко години кораборемонтна компания в морската столица е обучила над 800 ученици от гимназия в областта, но от 30 – 40 наети във фирмата, е останал само един. Проблем в сектора е и пренасищането със стартъп фирми, които не могат да постигнат устойчивост и да се реализират успешно.

Често младите хора са привлечени от идеята за собствен бизнес, но нямат представа как да го осъществят.

Прогнози за заетостта показват, че през 2024 г. във Варненска област ще работят 195 хиляди души, голяма част от които ще бъдат заети в малки и средни предприятия. По данни на НСИ за 2017 г., над 90 процента от фирмите в областта са микропредприятия, 6 на сто са малките предприятия, а средните са едва около 1 процент.

Преобладаващата част от населението във Варненско на възраст от 25 до 64 години е с висше или основно образование.

Процентът на хората със средно е изключително нисък, което определя и липсата на работна сила, стана ясно още на срещата.

blitz

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук