Home » Скандално » Вижте как ни цакат с бракувани плодове и зеленчуци
как ни цакат с бракувани плодове и зеленчуци

Вижте как ни цакат с бракувани плодове и зеленчуци

Плодове и зеленчуци с ниско качество или изхвърлена стока се продават на едни от най-големите пазари в София – Женския, „Димитър Петков“ и „Иван Вазов“, видя vesti365.

Разследване показа, че собствениците на сергиите печелят луди пари от големите маржове в цената.

Под собственици не разбирайте продавачите, защото те са наемни работници, които… си плащат за удоволствието да работят, а печелят процент от продадената стока.

Малко известен факт е, че гореизброените пазари се държат от две или най-много три силни фигури, които осигуряват плодовете и зеленчуците. На концесионерите им се плаща наем за ползването на сергия, като сумата варира в зависимост от местоположението й – от 10 до 25 лева на ден, а понякога и повече, когато има големи празници и хората пазаруват доста.

как ни цакат с бракувани плодове и зеленчуци

Маститите бизнесмени имат свои хора на повечето големи пазари, намиращи се близко до границата – Сърбия или Гърция. За зеленчуците и плодовете вносът е предимно от южната ни съседка.

Схемата е следната – чака се там края на работния ден, който в Гърция приключва по-рано, за разлика от България. Тогава непродадената и леко наранена стока, която често е изхвърлена в специални контейнери, се преглежда и сортира. Читавата на една страна, останалата – на друга. И това определя качеството и цената в последствие. Дотук разходите са нула лева, единствено само за транспорт, който се избива много лесно и бързо.

В друг случай бизнесмените от пазара преговарят директно с гърците и изкупуват голямо количество от плодовете и зеленчуците, но плащат кеш всичко накуп и цената е много по-различна и ниска, разбира се.

Пристигайки в София, стоката е готова за продан на „никаква“ цена за родните стандарти. Затова и много ходят да купуват от пазара – защото е евтино, а и със сигурност по-хубави и с вкус плодове и зеленчуци.

как ни цакат с бракувани плодове и зеленчуци

Няколко вида домати, няколко краставици, в зависимост от сезона – и плодове. Така има за всеки по нещо, на различни цени. И народът купува яко.

Стоката, която идва в София, почти всеки ден пристига и от различни краища на България – от Петрич, Хасково, Димитровград, Самоков – картофи, лук, чушки, салати, репички и т.н.

Никой на пазара не зарежда от Зеленчуковите борси, защото там се държи цена. Тези, които искат да прокарат и своя стока от някое село, лично производство (най-често мед, копър, магданоз, някои плодове), са малко, тъй като плащат допълнително и е по-добре да работят на процент.

Има и други хитреци, които дебнат по-ниски цени на някоя стока, най-често на краставици и розови домати. Изкупуват ги на 1,50 до 2 лева, а след това се настаняват на някое хубаво местенце в някой квартал, където и хората ги знаят, и разпъват сергийка от багажника на колата и ги продават за собствено производство, но вече с лев до два надценка.

И си изкарват прилични пари без да плащат наем, тротоарно право или за разрешителни.

лупа

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук