Home » България » Зъболекар от Перник аха да убие второ дете
Зъболекар от Перник

Зъболекар от Перник аха да убие второ дете

Второ дете е било на косъм от смъртта в зъболекарската клиниката на стоматолога от Перник Валентин Павлов, научи vesti365.

Новината съобщи бившият министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, който коментира по Нова тв случаят с 14-годишното момче от Перник, което загина нелепо на зъболекарския стол на хирурга Валентин Павлов.

Припомняме, че наскоро съдът оправда д-р Павлов по случая, но това бе оспорвано. Ненков припомни случая с починало 14-годишно дете в Перник, на което е поставена упойка, която му коства живота. На втора инстанция Апелативният съд оправдава собственика на клиниката и дава условна присъда на съпругата му, която също е собственик.

„Признаваш някой за виновен, но му намаляваш наказанието, което му е дадено на първа инстанция. На тях им тежеше, че им наложиха 5 години забрана да не упражняват лекарска професия. Сега втора инстанция го махна това.

А в тази клиника има втори такъв случай, но този път детето е имало късмет в „Пирогов“, обясни още той.

„Много е важно да бъдем прецизни в начина, по който дефинираме лекарската грешка. Тя става лекарска грешка, когато отдолу се подпише съдия, а не когато е казано от репортер или някой разбирач е изкал своето мнение по телевизията, на базата на недостатъчно информация. По отношение на малигнената хипертермия, това е едно ужасяващо усложнение, което е малко като гръмотевица. Би могло да се предвиди, но със специфични изследвания и изключително рядко. Проблемът е, че единственият медикамент, който се прилага в този случай, не е бил наличен“, обясни Ненков.

„Когато разполагате с упойка, в чиято листовка е записано, че може да предизвика хипертермия, то тогава трябва да имате антидот или да знаете откъде да се снабдите с него. Не може да си играете с живота на хората като на лотария“, смята Димитров.

„В една книга по инвазивна кардиология пише „Грешката при подготовката е подготовка за грешка“. Много е рядко това усложнение, но когато настъпи е изключително драматично и смъртоносно. За това навсякъде, където се прилагат тези медикаменти, трябва да има антидот. Или ако го няма, анестезиологът трябва да знае откъде да го набави”, добави Ненков.

„Няма нищо по-скъпо от здравето. Трябва да се инвестира в него. Системата е куца, търговски са дружествата, да. Здравето струва пари и то много. Ние инвестираме в 20-годишните си коли и никой не се е оплакал. Когато трябва да се дадат 20 лева за здраве, се почват едни писъци, лекарите стават печелбари“, коментира още бившият здравен министър.

лупа

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук