Home » България » Ракът, който винаги се открива, когато вече е много късно: От тук изпраща клетките си към другите органи
Ракът който винаги се открива

Ракът, който винаги се открива, когато вече е много късно: От тук изпраща клетките си към другите органи

Ракът на панкреаса заема 12-то място в света по брой злокачествени патологии и 7-мо по смъртност, определено от броя на починалите пациенти в резултат на това заболяване, проучи Вести 365.

Въпреки големите усилия и многобройните медицински постижения в областта на превенцията и ранното откриване, ракът на панкреаса се открива в късен етап, когато вече е проникнал в други органи, което е една от причините за високата му смъртност.

Какво е рак на панкреаса?

Това е растежът на атипични клетки, които проникват и увреждат структурата и функциите на органа. Те също имат способността да разпространяват или нахлуват в други органи на тялото, причинявайки щети на всички тях.

Симптоми на рак на панкреаса

Липсата на апетит е неспецифичен признак за ранно начало.

Болка в горната част на корема.

Постоянните болки в горната част на корема, които могат да варират както по интензивност, така и по честота, обикновено присъстват през цялото заболяване.

Болка в средата на гърба с тежка интензивност.

Неразположение. Неспецифичен симптом, който може да продължи с месеци до откриване на болестта.

Слабост или хронична умора. Този симптом обикновено придружава злокачествени заболявания. Защото лезията консумира голямо количество енергия, за да поддържа растежа си.

Треска с неизвестен произход, не е свързана с инфекции или обикновена настинка. Това обикновено се случва за дълги периоди, повече от 5 дни.

Гадене. Чести епизоди на гадене, които понякога причиняват диспепсия повръщане. Това означава парене и болки в корема.

Подуване на корема. Често пациентите чувстват, че червата им рязко се подуват.

Забележимо отслабване. Тази загуба е неволна и не е свързана с ограничаване на калории. Тоест, пациентът яде дори повече от обичайното за начина си на живот и все още демонстрира загуба на тегло за много кратко време.

Стеатореа. Това означава наличието на голямо количество мазнини в изпражненията, което затруднява отстраняването, както и силна и много неприятна миризма.

Жълтеница. Забелязано е пожълтяване на кожата и лигавиците.

Нарушен глюкозен толеранс. Промяната на функцията на панкреаса предотвратява отделянето на достатъчно инсулин, когато е необходимо.

Диабет. Причинено от унищожаването на клетките на панкреаса, се губи способността да се произвежда инсулин, което води до диабет.

Сърбеж. Има чести епизоди на сърбеж или изтръпване без видима причина; пациентите имат следи по ръцете и корема поради този сърбеж.

Как се диагностицира рак на панкреаса ?

След като пациентът има признаци, показващи рак на панкреаса, са необходими тестове, за да се изключи това заболяване.

Рискови фактори за рак на панкреаса:

Наднормено тегло и затлъстяване.
Пушене на цигари
Хроничен панкреатит
Родители или братя и сестри с рак на панкреаса.
Захарен диабет

Източник: За Жената

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук