Home » Скандално » МАФИЯ: Българи пеят на ушенце на кокаинови барони
Българи пеят на ушенце на кокаинови барони

МАФИЯ: Българи пеят на ушенце на кокаинови барони

Български музиканти веселят испанските бандити, научи vesti365.

В същото време нашите мафиоти са едни от най-могъщите и опасните на Иберийския полуостров.

Това разкрива разследващият журналист от вестник „Ел Паис“ Начо Каретеро. В столичния „Институт Сервантес“ той представи книгата си „Бял прах. Историята и своеволията на наркотрафика в Галисия“, която излиза на български език. В нея се разкриват интересни подробности за наркотрафика в северозападната испанска област, където е роден Каретеро, всъщност с името Мигел Гонзалес.

„Като галисиец израснах в тази реалност – на контрабандата и наркотрафика, като нещо нормално. И когато си заобиколен от нещо такова, даже да е изключително, за теб е обикновено, не ти прави впечатление. И чак когато отидох в Мадрид, си дадох сметка, че това в Галисия не беше нормално, и реших да разкажа тази история“, каза Каретеро пред БНР.

Заради съдържанието си и заведен съдебен иск книгата е спряна от продажба през миналата година, но по-късно отново е пусната на пазара. В нея не липсва българска следа – от участието на български музиканти в празненствата на контрабандистите, през българския кораб „Свети Николай“, който при залавянето му през 2012 г. от испанските власти превозвал единствено кокаин.

В „Бял прах“ е спомената и българската мафия.

„Когато кокаинът от Колумбия влиза в Испания, често през канали в Галисия, различните мафии купуват продукта и го разпространяват в Европа. И една от тези мафии, от най-мощните, е българската. Непрекъснато излизат новини за връзките по дистрибуцията на наркотика в Европа. Но не е само това. Българската мафия например има голям дял в Мадрид в контрола на сигурността в дискотеките, занимава се с уреждане на сметки, с продажба на наркотици, изобщо познават я и се страхуват от нея. И разбира се, трябваше да я спомена в книгата, защото е част от цялата верига. Като цяло наркотрафикът е една голяма международна мрежа, от която са част тези мафии – галисийската, българската, колумбийската, и противодействието е много трудно“, разказа журналистът.

С помощта на преки свидетелства от страна на босове, капитани на моторни лодки, разкаяли се наркотрафиканти, съдии, полицаи, журналисти и майки на наркомани Начо Каретеро обрисува детайлно един брутален криминален пейзаж. Осемдесет процента от кокаина в Европа през 80-те години навлиза през бреговете на Галисия, а местното правителство години наред отрича съществуването на организиран наркотрафик. Освен това в областта не е имало нито една партия, която да не е финансирана от наркотрафикантите, твърди журналистът.

„Близостта между наркотрафикантите и политиците идва от епоха, в която обществото не гледа на контрабандистите с лоши очи. Те имат голямо влияние, власт, помагат на съседите, създават работни места. В онази епоха политиците получават допълнителни дивиденти от това, че са близо до тях – гласове на избори, пари за кампаниите. После обаче се прави големият скок и вместо цигари започват нелегално да се внасят наркотици. Известно време големите босове продължават да са близо до политиката, даже самите са политици. Само че после образът им в обществото се променя, особено когато се вижда ужасяващият ефект от наркотиците, най-вече върху младите хора. Политиците си дават сметка, че трябва да стоят далеч наркобосовете“, коментира Каретеро.

Освен разследвания върху наркотрафика Начо Каретеро има също публикации за войната в Сирия, вируса ебола и геноцида в Руанда.

ПИК

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук