Home » Здраве » Парче шоколад на ден удължава живота
Парче шоколад на ден удължава живота

Парче шоколад на ден удължава живота

Малко парченце шоколад всеки ден може да удължи живота, убедени са учени.

Сладкото изкушение понижава кръвното, отразява се чудесно на сърцето и сърдечната дейност и предпазва от инфаркт и инсулт.

В продължение на 10 години експертите от Института за изследване на храненето в Потсдам, Германия, наблюдавали 19 300 души между 35- и 65-годишна възраст.Събирали данни за здравословното им състояние на всеки две години, а на всеки 5 ги разпитвали подробно за хранителния им режим.

Изводът: 6 грама черен шоколад на ден свалят кръвното за 2 до 3 дни. Тези, които хапвали най-много шоколад (средно 7,5 г дневно) се оказали с по-ниско кръвно и с 39% по-малък риск от сърдечен или мозъчен удар в сравнение с тези, които поемали по 1,7 г. При това натуралният шоколад, който съдържа повече какао, е по-полезен от млечния.

Изследването е публикувано в European Heart Journal.

Това далеч не е единственото проучване по въпроса. През 2018 г. популярният британски диетолог Роб Хобсън заяви, че шоколадът е идеално средство за достигане на дълголетие. Учени смятат, че какаото, което се съдържа в шоколада, може не само да стабилизира производството на хормона на удоволствието допамин, но и притежава почти същите свойства като тези на витамините.

По думите на учените, свързаната с какаото тайна е, че то е източник на минерали и други необходими за организма вещества, включително магнезий, чието оптимално съдържание допринася за поддържане здравината на костите и за релаксация на мускулите, желязо, което допринася за поддържане производството на еритроцити, и цинк, благодарение на който обновяването на клетките в организма се осъществява безпроблемно.

Източник: Обекти

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук