Home » България » Синдикатите на нож заради скандала с болничните
Синдикатите на нож

Синдикатите на нож заради скандала с болничните

Темата за плащането на болничните и желанието на управляващите да лишат гражданите от правото на полагаемо обезщетение отвори сериозен разлом между двата най-големи синдиката у нас, научи vesti365.

Въпреки че официално КТ „Подкрепа” и КНСБ обявиха обща воля за протест и защита правата на гражданите, ситуацията зад кулисите изглежда доста по-различна. Висши кадри от конфедерациите признаха пред Lupa.bg, че представителите на ГЕРБ в синдикатите се опитали да охладят страстите по взривоопасната тема.

„Имаше натиск върху КНСБ от страна на управляващите, затова те се отказаха да участват в протеста заради болничните”, обясниха синдикалисти.

Освен това от КНСБ правели намеци на колегите си от КТ „Подкрепа“ да намалят темпото и „да не се заяждат“ по деликатния въпрос с болничните обезщетения. Парадоксалното е, че хората на Пламен Димитров имат много повече експерти, но въпреки това те не са правили анализ на практиките в Европейския съюз относно изплащането на болнични.

За разлика от тях, КТ “Подкрипа” заплаши да напусне Тристранния съвет и обяви протест на 27 ноември от 11 ч. Към тяхното недоволство ще се присъединят и полицаите. „Всъщност, ние се надяваме на всички български граждани”, призовават от конфедерацията.

Предложението на КТ „Подкрепа“ за реформа предвижда не първите три, а поне първите пет дни от болничните да се поемат от работодателите и обезщетението да е 100%, а не както досега – 70%.

Лупа

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук