Home » Здраве » Кои лекарства за диабет са опасни за възрастните хора
Кои лекарства за диабет са опасни

Кои лекарства за диабет са опасни за възрастните хора

Някои лекарства могат да бъдат опасни за хората в преклонна възраст, смята американският лекар Пит Салбър, научи vesti365.

Според него пенсионерите е по-добре да не пият определени препарати за лечение на болести на стомашно-чревния тракт, захарния диабет и редица други проблеми.

Той съветва пенсионерите много предпазливо да се отнасят към някои лекарства за лечение на захарен диабет, защото в противен случай може да се развие хипогликемия – патологично състояние, което се характеризира с ниско съдържание на глюкоза в кръвта.

В списъка с опасни лекарства попадат и антихолинергичните антихистаминни препарати. Според терапевта, приемът на тези препарати може да предизвика проблеми с уринирането, с паметта и функционирането на стомашно-чревния тракт.

Аналогични проблеми може да провокира и приемът на мускулни релаксанти, като Flexeril, Robaxin и др.

Много от възрастните хора се опитват да лекуват запека с минерално масло, но д-р Пит Салбър призовава да си подберете други препарати за тази цел.

Причината е в това, че минералното масло може да сдържа аспирин. А такова “лечение” може да доведе до развитие на пневмония.

Според доктора, проблемите с изхождането могат да се решат като включите в менюто си повече вода и храни с целулоза (съединителна тъкан). Т.е., употребявайте повече продукти, съдържащи по-голямо количество съединителна тъкан и, разбира се, пийте повече вода.

Ако възрастният пациент има нарушена бъбречна функция, той в никакъв случай не трябва да приема някои видове диуретици, по-точно тези, които повишават нивото на калий в организма. Това може да доведе до аритмия и други опасни последствия за сърцето.

И не на последно място, д-р Салбър препоръчва възрастните хора да не приемат бензодиазепини, които се отпускат в аптеките без рецепта. Тези лекарства могат да предизвикат когнитивни нарушения при пенсионерите, като например понижаване на паметта и влошаване на мозъчната дейност.

Блиц

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук