Home » България » Нено Димов: 80% от водата в България изтича в земята
Нено Димов: 80% от водата в България изтича в земята

Нено Димов: 80% от водата в България изтича в земята

Огромната загуба на вода в България е все по-значителен проблем, припомня vesti365.

Страната ни губи голяма част от най-ценния си ресурс и вече усещаме негативите от това, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов в предаването „Плюс-минус“ по Нова телевизия във вторник следобед.

„Около 75-80% е загубата на вода, която просто изтича в земята. По сметки на експерти на регионалното прединвестиционно проучване само от намаляване на загубите при реализацията на този проект, биха се осигури водата за два месеца за град Перник“, каза министърът.

Той отчете, че тази загуба на вода не е само в Перник. Подобни стряскащи проценти се забезяват и на много други места в България.

„През август подписахме с ВиК Перник проект, който се финансира 80% от Оперативната програма точно за решаване на този проблем. Направих една справка. На практика се води, че в Германия водата, която се пада на един човек е 5 пъти по-малка от тази, която е в България като използване.

Но там тя се използва, не изтича“, обясни още министърът.

Димов обърна внимание, че 25 са източниците, които са извън от язовир „Студена.“ „ВиК има ангажимент, използвайки целия този набор от източници за вода, за да може да осигурява услугата на гражданите в Перник и Радомир и другите, които обслужва в района“, посочи още Нено Димов.

Лупа

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук