Home » Свят » Белгийците събраха 2 милиона евро за най-скъпото лекарство в света за 10-месечно бебенце
Белгийците събраха 2 милиона евро за най-скъпото лекарство

Белгийците събраха 2 милиона евро за най-скъпото лекарство в света за 10-месечно бебенце

10-месечно бебенце получи инжекция от най-скъпото лекарство в света, след невероятна проява на щедрост от жителите на цяла Белгия.

Малката Пиа получи Zolgensma, след като благотворителна кампания успя да събере 1,9 милиона евро, колкото струва лекарството, съобщава “Brussels Times“.

„Това е истински повратен момент за нас!”, заяви трогната майка на детето Елен. Тя движи малко повече краката си. Преди крачетата ѝ висяха като две пръчки без живот. Сега тя има сила и успява да избута нещо назад с краката си. И когато я взема в ръце, ме гледа в очите и се опитва да хване очилата ми. Това са малки стъпки, но ние забелязваме, че тя развива все повече мускулните си възможности “, обяснява майката. Тя сподели и видео с малката Пиа, което можете да видите горе.

„Искаме да продължим да се борим за Пиа, но и за всички останали“, казват родителите.

С цена 2,1 милиона долара (1,9 милиона евро), новата генна терапия Zolgensma (onasemnogene abeparvovec-xioi) е най-скъпото лекарство в света. Представлява еднократна венозна инжекция, използвана за лечение на деца под 2 години със спинална мускулна атрофия. Произвежда се от AveXis, собственост на фармацевтичния гигант Novartis.

На най-скъпото лечение в света се подлага през 2015 година и Малчи от САЩ, роден с най-тежката форма на гръбначна мускулна атрофия. Лекарите при раждането са казали, че ако има късмет, детето ще живее още 12 месеца. В края на 2015 година майката подлага сина си на лечение с генната терапия на Novartis. Високата цена на инжекцията предизвика тогава национален дебат в САЩ за това колко трябва да плаща обществото за лекарствата, от които се нуждае.

От Novartis твърдят, че терапията за този вид заболяване струва дори повече от 2.1 млн. долара. Някои експерти по ценообразуването на лекарства обаче смятат, че високата цена на терапията е тревожен прецедент.

Източник: Господари на ефира

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук