Home » Свят » NASA с ново откритие, произлезли ли са хората от спътника на Сатурн — Титан
NASA с ново откритие

NASA с ново откритие, произлезли ли са хората от спътника на Сатурн — Титан

NASA направи ново сензационно откритие, научи vesti365.

Космическата агенция публикува доклад, според който спътника на Сатурн — Титан, има характеристики сходни с тези на Земята.

И докато космическите совалки прелитат из Вселената в търсене на екзопланети, които да осигуряват форми на живот като тези на Земята, то най-близкото космическо тяло, което може да приюти световното население при евентуална катастрофа се оказа по-близо от очакваното.

На снимката, публикувана в научното списание „Nature Astronomy“ се вижда първата геоложка карта на Титан. Интересно е, че спътникът на Сатурн е пълен с дюни, езера, равнини, реки, плата, кратери и има огромни прилики със Земята.

Това е и единствено небесно тяло в Слънчевата система, което има стабилна атмосфера и течни реки.

„Титан има атмосфера като тази на Земята. Има вятър, дъжд, планини. Това наистина е един много интересен свят и едно от най-добрите места в Слънчевата система за търсене на живот“, заяви ръководителката на изследването, Розали Лопес.

Интересно е, че там твърдите повърхности са разпределени около екватора. И отново се влияят от ширината на планетата.

Спътникът на Сатурн има плътна атмосфера, съставена предимно от азот, който служи като естествен щит срещу слънчевата радиация. А атмосферното му налягане е почти същото като на нашата планета.

Освен това Титан притежава значителни запаси от течни въглеводороди и сто пъти по-големи запаси от петрол и природен газ, спрямо тези на Земята.

Дали луната на Сатурн обаче е годна за обитаване от хора? Засега учените са категорични, че не е. Но въпреки това изследванията подсказват, че това може да е второто най-доброто място в Слънчевата система, подходящо за изграждане на човешка колония. Илън Маск, може би трябва да се откажеш от мисията на Марс и да я замениш с тази на Титан, при тези условия?

 

razkritia

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук