Home » България » Пържолата безбожно скъпа по Коледа: Цената на свинското хвърчи
Пържолата безбожно скъпа по Коледа

Пържолата безбожно скъпа по Коледа: Цената на свинското хвърчи

Пържолата по Коледа може да ни се стори твърде солена, защото цените на свинското продължават да хвърчат нагоре, научи vesti365.

Само за този месец сумите на едро скочиха с цели 17 %. Причината за скъпотията е Африканската чума по свинете, заради която бяха унищожени 1/5 от тях.

В момента в София килограм свинско върви около 12-13 лева, а на едро цената надхвърля 10. Потребители се оплакват, че в някои хранителни магазини купуват мръвката и по 15. Според данни на Комисията по стоковите борси и тържищата това са най-високите цени на месото у нас за последните 10 години.

Още с избухване на заболяването през миналата година цените на свинското тръгнаха рязко нагоре и от 2,50 лв. за килограм живо тегло без ДДС, стигнаха 3,40 лв.

Проблемът е, че и в европейските страни – големи производители, вече не се предлага месо на ниски цени, а именно оттам се правят доставки за големите търговски вериги у нас. Последиците от африканската чума са големи и за Китай като най-голям производител на свинско.

40 – 50% от стадото в Китай го няма. Т.е. в света до 30 % от свинското липсва. Представяте си когато има толкова голяма липса, какво се случва с цените, обясни Цветан Илиев от Асоциацията на месопреработвателите.

Няма яснота дали в следващите месеци цените на свинското ще продължават нагоре, но е факт, че африканската чума все още не е овладяна. Оптимистична е прогнозата на Комисията по стоковите борси и тържищата. Според председателя й, паниката затихва и скоро можем да очакваме един урегулиран пазар.

Китай няма да изяде всичкото свинско от Европа. На пазара ще се включи и Северна Америка, така че до месец и половина очаквам стабилизиране на цената на свинското, обеща Владимир Иванов, председател на Комисията по стоковите борси и тържищата.

Експертите обаче предупреждават, че докато се възстановят стадата в България, през следващите 1-2 години цените на свинското месо у нас ще останат високи.

лупа

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук