Home » България » Купуваме медицински хеликоптер за 20 млн. лева: Румъния е с 11 въздушни линейки
Купуваме медицински хеликоптер за 20 млн. лева

Купуваме медицински хеликоптер за 20 млн. лева: Румъния е с 11 въздушни линейки

България остана без медицински хеликоптер през юли тази година, когато фирмата собственик го продаде на Грузия, припомня vesti365.

Сега се предвижда закупуването на нова машина, като средствата ще бъдат осигурени от оперативна програма „Регионално развитие“.

Планира се хеликоптер да има още следващата година. Машината, която имахме, бе използвана при над 20 спасителни акции от Планинската спасителна служба, предаде Нова телевизия. Към момента България е единствената държава в Европейския съюз, която не притежава въздушна линейка.

Стойността на хеликоптера е 20 млн. лв. и те ще бъдат осигурени от програмата „Региони в растеж“.

За да имаме по-качествено здравеопазване и повече спасени животи, със сигурност хеликоптера и това, което тръгваме да изпълняваме като пилотна инициатива с Министерството на здравеопазването, е много важно, обясни зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова.

В доклад на „Acta Medica Marisiesis“ се съобщава, че Румъния има цели 11 въздушни линейки, като 11 от тях са хеликоптери, а два са самолети. Този отряд покрива територията на цялата страна. Освен това Румъния е поръчала още 3 хеликоптера Н-135.

Лупа

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук