Home » Скандално » Чиновничка ужили НОИ с 3 млн. лева: Скубала по 100 лева от пенсионери за фалшиви осигуровки
Чиновничка ужили НОИ с 3 млн. лева

Чиновничка ужили НОИ с 3 млн. лева: Скубала по 100 лева от пенсионери за фалшиви осигуровки

Удариха схема за измама в големи размери , свързана със съставяне на фалшиви удостоверения за осигурителен стаж при пенсиониране.

Документите били използвани пред ТП на НОИ в Пловдив,  научи vesti365.

Бивш служител на НОИ измами пенсионери, на които не им достига стаж за излизане в заслужена почивка и източи 3 млн. лева с фалшиви осигуровки. Тя съставила неистинни документи за удостоверяване на закупен стаж и ги дала на бъдещите пенсионери срещу сумите между 50 и 100 лв., съобщава „Марица“.

Бивша служителка на Националния осигурителен институт напуска институцията през 2009 г. и става управител на фирма за пенсионни услуги. Схемата е следната – различни лица са я упълномощавали да подготвя документите им за пенсиониране. Там, където се е налагало да се закупи осигурителен стаж, тя е взимала пари от лицата с идеята, че ще им заплати недостигащия стаж в НАП.

Това обаче реално не се случвало. С помощта на дъщеря си въпросната жена е изготвяла УП-30, които са били подавани впоследствие в НОИ. Заблуждавала е лицата, че е внесла сумите в НАП и е представила в НОИ неистински официален документ в НОИ.

Бившата служителка на НОИ е на 62 години и се казва Александрина Георгиева.

През февруари тази година изданието публикува свое разследване за изчезването на стотици преписки, въз основа на които са отпуснати пенсии за осигурителен стаж и възраст в Пловдив. Тогава стана ясно, че след като е установено изчезването им, от засегнатите е било изискано да докажат наново стажа си.

Голяма част от тях не са успели или са го доказали частично и не в същия вид. Затова ведомството е настояло да възстановят получавани суми години назад, които са били начислявани, но за които към днешна дата липсват документите. Размерът им с лихвите стига до 100 000 лв. на човек.

ПИК

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук