Home » Здраве » Топ 5 микроелементa за здраве в студените месеци
Топ 5 микроелементa за здраве

Топ 5 микроелементa за здраве в студените месеци

За да подкрепите организма си по време на инфекциозни заболявания, наблягайте на храни, които съдържат важни витамини, съветва vesti365.

Витамин А (ретинол)

Той играе важна роля в процесите на растеж и развитие, поддържане на зрението и имунитета.

Източници: морска риба, хайвер, масло, мляко, сирене, извара, яйчен жълтък. Както и каротините, намиращи се в моркови, тикви, домати, червени чушки, спанак.

Витамин В6 (пиридоксин)

Участва в метаболизма на аминокиселините, в синтеза на невротрансмитери (норепинефрин, серотонин, мелатонин), тоест, подобрява работата на мозъка и настроението. Също така, участва в изграждането на хемоглобина.

Източници: зърнени храни, картофи, моркови, месо и млечни продукти.

Витамин С (аскорбинова киселина)

Антиоксидантът, участва в окислително-възстановителните процеси, повишава устойчивостта на организма към инфекциозни заболявания (ОРЗ, грип).

Източници: основно продукти от растителен произход – цитрусови плодове, шипка, червени боровинки, морски зърнастец, домати, зеле, репички, лук.

Витамин В9 (фолиева киселина)

Участва в метаболизма на нуклеиновите киселини и синтеза на протеини. Насърчава растежа и деленето на клетките. Всеки има нужда от него, но той е особено важен за децата в периоди на активен растеж, както и за бъдещите майки.

Източници: най-много се среща в зелените растения – спанак, магданоз, зелен лук. А от зеленчуците – зеле (броколи, брюкселско зеле, карфиол), моркови, тиква.

Витамин В12

Той е необходим за синтеза и метаболизма на нуклеиновите киселини, за хематопоезата – регулира образуването на червени кръвни клетки. Недостигът на витамин В12 може да доведе до анемия, така че приемът на този витамин с храната е изключително важен за хората.

Източници: животински продукти – месо, черен дроб, сирене, кисело мляко, риба.

Милена ВАСИЛЕВА

Здравето

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук