Home » България » Безумие: Внасяме свинска сперма – няма нерези
Внасяме свинска сперма - няма нерези

Безумие: Внасяме свинска сперма – няма нерези

С внос на свинска сперма от чужбина ще възстановяваме загубите от африканската чума по прасетата, иначе рискуваме да останем без мръвка за трапезата, научи vesti365.

Безумната новина идва от  Министерството на земеделието, храните и горите. Голяма част от фермите вече са поръчали сериозни количества семенна течност от Холандия и далечен Китай.

Преди 4 месеца пламна епидемията от африканска чума по свинете, покрай която хиляди прасета бяха избити поголовно из цяла България. Тогава се твърдеше, че първоизточникът на заразата е съседна Румъния, но имаше такива огнища и в Сърбия и Македония.

Много от свиневъдите, изкарващи прехраната си от отглеждането и продажбата на прасета, възроптаха срещу решението на Министерство на земеделието и последвалото поголовно избиване на нерези и свине-майки. В последствие цената на свинското у нас скочи драстично и започна внос на месо.

Около Коледа и Нова година у нас се периодът в годината, в който се консумира най-много свинско. Заради епидемията обаче дори хората по селата сега ще трябва да купуват, ако не са имали замразено преди това във фризерите.

Според статистиката страната с най-много прасета в света е Хонг Конг – с 1 135 000 свине-майки. След това се нарежда китайската провинция Гуандун с един милион, а третата позиция се държи от Бангкок с 600 000 свине майки. За Европа най-големи производители на свинско месо са Германия и Испания, съответно с 5,5 и 3,5 тона годишно.

Лупа

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук