Home » България » НСИ оповести важна новина къде са по-богати – в селата или градовете
къде са по-богати - в селата или градовете

НСИ оповести важна новина къде са по-богати – в селата или градовете

Голямата разлика между градовете и селата не е само в размера на доходите, а в това от къде идват парите на хората и за какво ги харчат, припомня vesti365.

Доходите на жителите на градовете са с близо 38% по-високи от тези в селата, сочат данните на НСИ. Средният годишен доход на човек за цялата страна е 6013 лв.

Но в градовете взимат средно по 6484 лв., което прави по 540 лв. на месец, а в селата само по 4714 лв. на година, или месечно по 393 лв. Тези суми са доста малки, на фона на средната заплата за страната, която вече надмина 1266 лв. Но ако в семейството има деца, безработен или пенсионер средният доход на човек пада значително, дори родителите да взимат високи заплати, пише „Труд“.

Семействата в градовете получават от заплати 87,5% повече пари, спрямо тези в селата. За сметка на това доходите от пенсии на село са с 6% по-високи спрямо тези на градските жители.

В селата получават и повече семейни добавки за деца, както и други социални помощи. Като се съберат пенсиите и всички социални плащания са оказва, че всяко домакинство на село взима средно по 4222 лв. на година от държавната хазна, а в гладовете семействата получават средно по 3960 лв.

В селата печелят и от продажба на собствена селскостопанска продукция, докато в градовете такива доходи почти няма.

В градовете хората обаче харчат много повече пари за данъци, транспорт, мобилни телефони и интернет, свободно време и образование спрямо жителите на село. В градовете дават повече пари и за храна, въпреки че хората на село ядат повече. Всеки жител на градовете яде средно по 2197 калории на ден, докато в селата ядат по 2530 калории, което е с 15% повече.

Семействата в градовете дават за данъци и осигуровки средно по 1886 лв. на година, докато в селата дават по по-малко от 1000 лв. Налозите формират 13,6% от разходите в градовете, докато в селата те имат дял от 9,6%. За транспорт домакинствата в градовете харчи по 1042 лв. годишно, при 645 лв. в селата.

Но най-голямата разлика е в свободното време и образованието. В градовете за развлечения и обучения отиват 5,4% от всички разходи на домакинствата, или по 745 лв. годишно, докато на село сумата е само 284 лв., или 2,7% от семейните разходи.

Трапезата в градовете и селата се различава най-много по хляба, плодовете и ракията. Всеки жител на градовете изяжда по 74,9 кг. хляб на година. В селата потреблението на хляб е доста по голямо – 113,8 кг. В селата ядат и повече месо, кисело и прясно мляко, яйца, олио, картофи и близо два пъти повече компоти.

Изненадващо в градовете ядат повече плодове и зеленчуци отколкото в селата. Жителите на градовете хапват по 50,8 кг. плодове и 71,5 кг. зеленчуци на година, докато в селата – по 46 кг. плодове и 68,5 кг. зеленчуци.

В селата пият повече ракия и вино отколкото в градовете, докато гражданите водят при потреблението на бира. Всеки жител на градовете пуши средно по 713 цигари на година, при 567 цигари в селата.

Блиц

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук