Home » Свят » Дежа вю: България без газ от 1-ви януари 2020 г.
България без газ от 1-ви януари 2020

Дежа вю: България без газ от 1-ви януари 2020 г.

Само след месец България може да преживее газово дежа вю и отново да изпита кризата от 2008 г., когато доставките на газ от Русия за България спряха за 10 дни, научи vesti365.

За това алармира енергийният експерт Еленко Божков.

„Има много голяма опасност да останем без газ от 1 януари 2020 г., ако договорите между Русия и Украйна се провалят”, заяви експертът.

Той поясни, че алтернативният вариант на България за снабдяване с природен газ е по изградената вече част от „Турски поток“ до южната ни съседка. Това обаче съвсем не било сигурно.

„Проблемът е, дали след като т. нар. Балкански поток върви с такова забавяне, Русия ще разреши на Турция да ни предоставя природен газ по вече изградената част от потока под Черно море”, конкретизира Еленко Божков.

Той е убеден, че заради усложнените за пореден път отношения между България и Русия до нас може да не достигне никакъв газ. Особено като се вземат предвид енергийните нужди на Турция през зимата.

„Има вариант да получим нещо от Азербайджанския газ, но ние не знаем какви са възможностите на находището „Шах Дениз“, което захранва газопровода оттам”, допълни Божков.

За разлика от него енергийният експерт Атанас Тасев е спокоен, че няма да има никакъв проблем с газа у нас.

„Готова е „Странджа“, правят се проби за налягане за газа в тръбите. Каквото и да се случи, ще си получаваме 3,3 милиарда кубически метра газ от юг, защото 11 км тръби вече са свързани. Чирен е максимално запълнен , но вече не е основният ни източник”, коментира Тасев пред Lupa.bg.

Иначе официалното откриване на Турски поток е на 10 януари 2020 г. в Истанбул. Специален гост на събитието ще бъде руският президент Владимир Путин.

Лупа

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук