Home » България » Десислава Танева с важни новини за заразеното пилешко месо от Полша
важни новини за заразеното пилешко месо от Полша

Десислава Танева с важни новини за заразеното пилешко месо от Полша

Откритите партиди със заразено месо не са пуснати на пазара, научи vesti365.

Това съобщи пред журналисти министърът на земеделието Десислава Танева, предава „Фокус“. „България провежда мониторингова програма. По нея са направени 400 проби. Една част в кланици, друга част в производители и също са открити положителни проби.

В кланиците – 2, в преработватели – 12. Тези партиди, в които са открити, не са пуснати до пазар нито у нас, нито в която и да друга страна. Не сме подавали нотификация“, каза още Танева и уточни, че този мониторинг е за първите 11 месеца от годината. „Разпоредила съм при следващи нотификации, независимо че не касаят продукт за директна консумация, да бъдат информирани потребителите“, допълни още тя. „

Нито един килограм от заразеното пилешко месо не е отишъл в крайния потребител“, категорична бе тя. „Получени са не 16, а общо 17 сигнала по системата за уведомяване на ЕК за наличие в мрежата на пилешко месо, охладено с произход Полша и тези нотификации засягат няколко страни, където полският производител е продал своята стока.

Първият сигнал постъпва март месец. Тъй като тази стока не е за директна консумация, а за преработка, такива са правилата, че не се уведомява публично потребителите, както примерно БАБХ са длъжни да уведомят потребителите, ако такава нотификация беш еполучена за хранителен продукт за директна консумация. Това, което БАБХ е направила след получаването на който и да е от сигналите, е проверка по хранителната верига за наличности на този продукт – птиче охладено месо с произход Полша. Около 109 тона установени наличности по всички тези нотификации са иззети. Нотификациите са 17, 10 от тях пристигат след 29 октомври тази година.

Имаме интензитет. От тези 17, 15 от тях касаят един и същ полски производител. БАБХ е изпратила включително и до Полша, до техния контролен орган по храните съответната информация по проверката. Те не засягат само България. Продукт на този полски производител е подаден поне в още 7 европейски страни. Този продукт е за последваща преработка, той не може да се консумира директно от потребители без термична обработка, поради което БАБХ няма задължението, не го и прави да уведомява потребителя“, заяви още Танева. Тя посочи, че не може да се изнесе информация за името на производителя, нито за българските оператори, които са изнесли тази стока.

„Има специална разпоредба, която ни забранява това. Всичко налично, което е в мрежата след незабавна проверка, е иззето като наличност“, допълни още Танева. Министърът поясни, че страната ни няма правомощия да забрани този производител да продава за България.

„Това може да го направи полският орган на храните, който да постави съответните изисквания. БАБХ го е информирал за това“, каза още Танева.

Блиц

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук