Home » Жълто » Синът на Ицко Финци: Не се чувствам българин, аз съм немски актьор
Синът на Ицко Финци

Синът на Ицко Финци: Не се чувствам българин, аз съм немски актьор

Актьорът Самуел Финци, който беше избран да води откриващата церемония и награждаването на предстоящия 70-и фестивал „Берлинале“ не иска да се представя като българин, научи vesti365.

Пред Дойче Веле синът на Ицхак Финци заяви: „Аз не съм български актьор. Нямам основание да се чувствам горд като българин“.

И допълва: „С основание не ме водят като български актьор – защото аз не съм български актьор. Роден съм в България и съм израснал там, но по-голямата част от живота ми, както сам казахте, премина тук, в немскоезичния свят. Моята кариера като актьор се състоя тук, а не в България. Така че, ако трябва изобщо да се дават такива определения, които аз по принцип не обичам, ако трябва един актьор да се определя според националността си или според етническата си принадлежност, бих казал, че по-скоро съм немски актьор.

Да, аз идвам от България, но гледам на себе си като на човек от Европа, като на европеец. Светът се развива по този начин. И аз смятам, че вместо да се ограничаваме в малки национални общности, по-добре е да се отваряме, да се събираме с хора от повече места, с различен произход. Така че бих се определил като европеец, макар това да звучи може би леко патетично, ако не и съмнително в контекста на сегашната пропаганда“.

Самуел е роден през 1966 г. в Пловдив и е завършил образованието си в НГДЕК и ВИТИЗ, но в последните 30 години живее в Германия и работи там. Една от причините синът на Ицко Финци да не се гордее с родината си е политическото развитие у нас. Според Самуел страната ни не върви в правилната посока.

„Това, което виждам не е добре. Иначе обичам да се прибирам в родината си. Всички филми, в които съм участвал съм ги правил с удоволствие”, казва Финци, който ще прекара празниците в България с баща си, писа „България Днес”.

Хотарена

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук