Home » Здраве » Вярно ли е, че ракът е заразен – онколози отговарят на въпроси
Вярно ли е че ракът е заразен

Вярно ли е, че ракът е заразен – онколози отговарят на въпроси

Мит 1: Ракът е заразен! Това не е вярно. Ракът не е инфекциозно заболяване

Имайте предвид обаче, че някои инфекции могат да доведат до развитие на рак, като най-разпространени от тях са: човешкият папиломен вирус; вирусът Епщайн Бар – една от разновидностите на херпес вируса; вирусът на хепатит В и С, който може да доведе до рак на черния дроб; херпес вирус 8 тип, достатъчно рядък тип, предизвикващ сарком на Капоши, среща се рядко и по принцип у ХИВ-инфектираните пациенти, при които инфекцията е достигнала терминална фаза на СПИН.

Съществуват още лимфотропен човешки вирус и той предизвиква рак на кръвта. Единствената бактерия, която може да доведе до развитие на рак, е хеликобактер пилори. Тя предизвиква гастрит и язвена болест на стомаха, което впоследствие може да прерасне в рак на стомаха.

Но вие можете да се защитите от вирусите и бактериите, тъй като за някои от тях има ваксини. Било доказано, че ако се ваксинираме против хепатит В, можем да се защитим от хепатоцелуларен карцином, т.е., рак на черния дроб. Най-популярната ваксина обаче, понижаваща риска от рак, е ваксината против човешкия папиломен вирус.

Мит 2: Употребата на голямо количество захар води до развитие на рак! Това също не е вярно

Захарта е нужна на всяка клетка за получаване на енергия, било то здрава или ракова. В здравата клетка захарта се старае да се мобилизира с участието на кислорода, доколкото това е ефективно. В раковата клетка обаче съществува следният феномен: биохимичното преобразуване на глюкозата се случва без участието на кислорода, дори в случаите, когато клетката има възможност да получи кислород.

В нормалната клетка, в зависимост от наличието или липсата на кислород, процесът се случва по два пътя: или гликолиза, или цикълът на Кребс. А в туморната клетка, независимо от това дали има или няма кислород, се случва гликолиза с образуване на млечна киселина, затова съществува и този мит, че ракът възниква заради повишена киселинност.

Как захарта може да доведе до рак? Ако употребяваме захар в големи количества, на фона на хиподинамия може да се развие затлъстяване или захарен диабет. Ако жената страда от затлъстяване, при нея 7 пъти се повишава вероятността от възникване на рак на матката, два пъти се увеличава рискът от развитие на рак на хранопровода и с 30% – от карцином на дебелото черво. Самата захар не води до развитие на рак, а до състояние, което може да доведе до неговото възникване.

Мит 3: Използването на мобилен телефон води до рак! Не е вярно

Съвременният човек постоянно ги използва. И се породи митът, че постоянното притискане на телефона към ухото може да предизвика злокачествен тумор на мозъка.

Откъде се взе това лъжливо твърдение? Първо, радиовълните, които има всяка мрежова връзка, действително се поглъщат от тъканите. Като при това дълбочината на поглъщане на тези радиовълни зависи от тяхната честота.Броят мобилни апарати се увеличава ежегодно, както и броят позвънявания и съобщения, което значително увеличава електромагнитния фон в градовете.

Големи изследвания бяха проведени по този повод, като най-голямото включваше 13 страни от Европа, Африка и Северна Америка. В него са взели участие 5 000 души с раков тумор.

Но не са били открити каквито и да е статистически връзки между честото използване на мобилните телефони и тази болест. От една от най-известните организации в света – Американското общество на онколозите, контролиращо качеството на хранителните продукти и лекарствата, казват, че мобилният телефон не е причина за възникване на тумор на главния мозък.

Мит 4: От всеки рак се умира! Не е вярно

От какво зависи колко бързо ракът ще доведе до смърт? Има фактори, които влияят на формата на заболяването: това е типът тумор, т.е. биологията (рак на стомаха, рак на кожата, рак на главния мозък); неговата морфология (структурата му); разпространеността на тумора (дали засяга съседни органи или не) и възрастта на пациента.

Но основният рисков фактор се явява възрастта, защото с нея вероятността от възникване на рак нараства. Влияят и други заболявания, например затлъстяването. В лечението на онкологичните болести фигурира петгодишната преживяемост.

Всички сме чували, че четвърти стадий на болестта е лоша прогноза. Стадият преди всичко се определя от преживяемостта на пациента. Колкото по-напреднал е стадият, толкова по-ниски са шансовете на човек да преживее пет и повече години.

Ако вземем всички видове злокачествени тумори, общата петгодишна преживяемост съставлява 60%. Т.е., шансът да преживее човек пет и повече години с рак към днешна дата е 60%.

С най-добра прогноза за оцеляване се характеризира ракът на кожата, на щитовидната жлеза и на тестисите. В днешно време със съвременните методи на лечение, с химиотерапия, с достатъчно добра преживяемост са и пациентите с рак на млечната жлеза. Всичко това означава, че ракът невинаги води до смърт.

Мит 5: Ако близките ми не са боледували от рак, то и аз няма да се разболея! Не е вярно

Това не бива да ви успокоява, защото 95% от всички видове тумори по никакъв начин не са свързани с наследствеността. Те са обусловени от рискови фактори. Към наследствения рак се отнасят само около 5%. Основните рискови фактори са следните: преди всичко възрастта, която не можем да контролираме. След това – за определени видове рак има значение полът.

По-нататък – употребата на алкохол: за туморите в устната кухина, в храносмилателния тракт; в пикочния мехур. Сред факторите са и хроничните възпалителни заболявания, които засягат голям брой хора.

В частност възпалителните заболявания водят до рак на червата. Той повишава риска от рак на дебелото черво. Има и такива рискови фактори, които се отнасят към диетата, слънчевото излъчване и радиацията.

Съществуват и наследствени ракови синдроми. Те се характеризират с това, че по принцип туморът се появява много по-рано, като освен това се получават няколко тумора в един орган или няколко тумора в различни органи. Ако имате подозрения за такива синдроми, има смисъл да разберете дали ваши роднини страдат от подобни синдроми.

Т.нар. синдром на Калман повишава риска от възникване на рак на дебелото черво. Синдромът на Карней – рак на дебелото черво. При такива рискови фактори вероятността от възникване на рак се повишава. Единствените методи да се понижи заболеваемостта от рак, това са скрининговите програми.

Мит 6: Лечението на рака е по-лошо от самия рак! Не е вярно

Съществуват три метода за лечение на рака: хирургичен, лечение с помощта на химически вещества (това са таргетни препарати, които въздействат на молекулярните мишени; имунни препарати, които въздействат на имунната система и я заставят самостоятелно да убива раковите клетки; ваксини – активирани имунни клетки, които „биват обучавани” да убиват раковите клетки) и методите на лъчелечение.

Основните странични ефекти от лечението са понижаване на хемоглобина, опадане на косата, загуба на апетит, диария, отоци, слабост, прилошаване, повръщане, нарушен сън, стоматит и още много странични ефекти.

Когато лекарят и пациентът обсъждат лечението, те мислят за две неща: продължителност и качество на живота. Ние можем да продължим живота за дълъг период от време, но качеството му да бъде ужасно и пациентът да си казва: Защо въобще се съгласих.

Тук е важен балансът. Доказано е, че 86% от хората искат да знаят всичко за своето злокачествено образувание: как се е появило то, как го лекуват, какви методи на лечение използват лекарите. Някъде около 14% от пациентите изцяло се доверяват на лекаря.

По принцип, пациентите желаят да вземат съвместно с лекаря си решението по повод на лечението и то невинаги е по-лошо от рака.

zdrave.to

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук