Home » България » 100-годишният дядо Саравко от Радомирско издаде тайната на дълголетието
100-годишният дядо Саравко от Радомирско

100-годишният дядо Саравко от Радомирско издаде тайната на дълголетието

Саравко Митов Ивчев от радомирското село Дрен вчера събра близки и приятели, за да отпразнува 100-годишен юбилей, научи vesti365.

Роден е на 28 ноември в далечната 1919 година и макар вече столетник, дядо Саравко е с бистър ум, продължава да работи в градинката си в селото и не ползва бастун, а косата започнала да му побелява преди година.

Преди Втората световна война е работил заедно с други дренчани по изграждането на жп линията Горна Джумая-Симитли. Във войната е участвал в медицинска част в Гърция като подофицер. Пред близките си споделял, че се ваксинирал пред войниците против малария и тиф, за да ги убеди, че така ще се предпазят от заболяване.

След войната отива да живее и работи в София като строител, жени се и със съпругата си Надежда имат една дъщеря Росица. Това лято е починала съпругата му на 97 години.

Дядо Саравко е много скромен и работлив човек, в него няма грам злоба към никого и на всеки е помогнал, разказа кметът на село Дрен Пламен Рударски.

На какво дължи дълголетието си, питат дренчани юбиляря. „На наследственост – във фамилията имало дълголетници, на работа и на здравословен начин на живот”, отговаря дядо  Саравко. Той не е пушил през живота си, а алкохол пиел умерено.

В Дрен, за да уважи празника на столетника, дойде и кметът на Радомир Пламен Алексиев. Той му пожела още много години да е жив и здрав. Двамата с кмета на Дрен подариха на столетника торта и вино. От Клуба на пенсионера дядо Саравко получи подарък икона, а всички гости връчиха подаръци на юбиляря.

Блиц

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук