Home » Здраве » Проф. Мермерски: Чесънът е лек срещу 200 болести! Скилидка на ден пази от инфаркт и инсулт…
Проф. Мермерски: Чесънът е лек срещу 200 болести

Проф. Мермерски: Чесънът е лек срещу 200 болести! Скилидка на ден пази от инфаркт и инсулт…

Неведнъж сме ви писали за полезните свойства на чесъна. Свойствата на този уникален зеленчук са признати в медицината още от Древността, неслучайно той влиза в състава на редица рецепти за здрав имунитет, подмладяване и прочистване на организма.

Наричат го чудо на природата и вълшебника, който може всичко.

Няма друго растение, което помага на организма за кратко време да преодолее много опасни заболявания. Ценните му качества са известни още преди 5000 години.Шумерите използвали неговата настойка като температуропонижаващо средство, отварата – като слабително, емулсията – при разтегнати мускули. На негова основа била приготвяна отвара, която увеличавала смелостта на войниците по време на битки.

чесън

В средните векове чесънът бил използван като отлично средство против чумната и тифусната епидемия, разбра Вести 365.

Заради ефикасното му действие против змийската отрова в много страни е известен точно под това име – „змийска отрова“.

Чесънът има високо съдържание на витамините B, C и D, както и на йод, поради което влияе благоприятно на щитовидната жлеза, пише Марица.

ползи от чесъна

Някои смятат, че лекува 200 болести, сред които рак, диабет, атеросклероза, ревматизъм, подагра, астма, камъни в бъбреците и жлъчката. Той е силен антибиотик, антиоксидант, намалява холестерола. Според легендата зарежда и със сексуална енергия.

Една от най-ценните съставки на чесъна е етеричното масло алицин със силно фитонцидно действие. Според д-р Мермерски алицинът е в състояние да убие над 20 вида бактерии, включително стрептококи и салмонела.

проф.Мермерски

  • Изследвания върху животни показаха, че две серосъдържащи съединения, открити в чесъна – диалил сулфидът и S-алилцистеинът, унищожават раковите клетки.
  • Чесънът лекува сърцето. При смесване на счукан чесън със сирене и зехтин се получава прочутото гръцко лекарство за сърце.
  • Чеснова настойка по строго определена схема прочиства кръвоносните съдове и повишава еластичността им.
  • Установено е, че една чеснова скилидка дневно предотвратява образуването на кръвни съсиреци, с което пази от инфаркт и инсулт.
  • Чесънът понижава кръвното налягане и холестерола, стимулира имунната система.
  • Особено е полезен съдържащият се в него витамин B6, който подпомага регулирането на хормоните в организма.
  • Една от най-ценните му съставки е етеричното масло алицин. То притежава силно фитоцидно действие – убива или предотвратява развитието на над 20 вида бактерии.
  • В народната медицина чесънът е известен като отлично средство за регулиране на храносмилането, за дезинфекция на дихателните пътища. Доказано е също така, че при консумацията му се понижава количеството захар в кръвта и че има и диуретичен ефект.
  • Чесъновата настойка се използва за прочистването на кръвоносните съдове и съхранява еластичността им.

Тези, които изяждат всеки ден поне по 3 скилидки чесън, успяват да стимулират имунната си система, да се избавят от честите простудни и вирусни инфекции,

За лечение на простуда, грип, туберкулоза и заболявания на горните дихателни пътища се прави парна инхалация с чеснов чай.

скилидки чесън

За профилактика на зъбите и други заболявания на устната кухина (стоматит, пародонтоза и всякакви микробни инфекции) е достатъчно преди сън да се сдъвче и подържи в устата скилидка чесън.

Чесънът не трябва да се използва от бременни и кърмачки, както и от страдащи от бъбречни заболявания. Неприятната миризма се неутрализира с пресен магданоз или парченце от подправката карамфил.

Източник: За жената

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук