Home » Здраве » Кога кашлицата е признак за проблем със сърцето
Кашлицата - признак за проблем със сърцето

Кога кашлицата е признак за проблем със сърцето

Съпругът ми напоследък го измъчва постоянна кашлица.

Личната лекарка го прегледа и каза, че най-вероятно е настинал, но няма нищо сериозно.

Поводът да ви пиша е информацията, която прочетохме, че такава безпричинна кашлица може да е неспецифичен симптом за заболяване на сърцето. Имаме ли повод за притеснения? Как да разберем дали проблемът е по-сериозен и е свързан със сърцето?

Живка Дечева, гр. Стара Загора

Консултирайте се със специалист. Ако лекарят чуе сухи хрипове в белите дробове на пациента, ще ви даде направление за рентген.

loading...

Ако рентгеновата снимка показва, че бронхите и белите дробове са в ред, но конфигурацията на сърцето е променена, пациентът ще ви насочи към кардиолог. За изясняване на диагнозата се използва ехокардиография и редица други изследвания.

По този начин може да се установи каква точно е причината за кашлицата – проява на сърдечна недостатъчност, нарушение на ритъма, заболяване на митралната клапа.

Чрез кашлицата тялото се опитва да даде SOS сигнал за сърдечни заболявания. Те често изглеждат нетипични. При стенокардия пациентите обикновено се оплакват от пареща болка зад гръдната кост, която се появява по време на физическо натоварване.

Но това може да е просто задух и той да се появява в отговор на обичайно действие – ходене, изкачване на стълби… Ако човек забележи, че му е станало по-трудно да диша, когато стигне до втория етаж,(а преди това задухът се е появявал например след третия етаж), трябва незабавно да се консултира с лекар.

Това може да е признак на прогресираща стенокардия.

Как да не пропуснете развитието на сърдечносъдово заболяване

• Ежегодно си правете кардиограма

• Измервайте редовно кръвното си налягане

• Мъжете над 35 години и жените след 45 г. веднъж годишно трябва да си изследват липидния профил

• Тези, които имат близки роднини, претърпели инфаркт, инсулт или страдат от атеросклероза, трябва да проверяват нивата на холестерола си след 30-35-годишна възраст.

zdrave.to

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук