Home » Лична драма » Николай Василковски в траур, гурбет в Англия го осакатил за цял живот
Николай Василковски в траур

Николай Василковски в траур, гурбет в Англия го осакатил за цял живот

Колоритният синоптик Николай Василковски, който от миналото лято ни представя прогнозата за времето по Нова телевизия, е в траур от няколко дни, научи vesti365.

 

Журналистът сложи траурна лентичка на личния си профил във фейсбук и публикува снимка на своята баба, която е починала седмица преди Коледа. „Почивай в мир, бабо!”, написа Василковски, а под публикацията му заваляха съболезнования, видя HotArena.

Макар че възрастната жена била на достолепна възраст, личната драма на синоптика била голяма. Той бил изключително близък с възрастната жена, а нейната снимка разкрива поразителна прилика между баба и внук. Първите 7 години от живота си Николай прекарал в Троян при баба си и дядо си. Като дете той много страдал от астма, която възрастната жена облекчавала с билки. Когато имала повече сили, тя ходела в Троянския балкан, за да събира лечебните треви, сушала ги и приготвяла билкови чайове. Днес синоптикът рядко ходел в планината, затова си купувал сам билките от аптеките и ги приготвял по бабините рецепти.

Ученическите си години Николай прекарал в Плевен. Още докато учи в гимназията, където наблягал на чуждите езици и икономическите специалности, Василковски започнал да се изявява в медиите. Случайно попаднал като стажант в местния вестник „Полемика”, където отразявал спортни събития. Постепенно започнал да пише и на други теми. След като завършил гимназия, Николай станал студент в Стопанската академия в Свищов, в специалност „Международни икономически отношения”. Докато следвал, пишел в местния вестник „Дунавска зора”. Завършил и се преместил да живее в столицата като репортер в несъществуващата днес информационна агенция „Балкан”.

„Това беше голяма школа – да търсиш новини, да правиш анализи, там бях икономически редактор, за което ми помогна и образованието от Свищов”, спомня си Василковски. След като напуска агенцията, той попада в музикалната телевизия ММ, в която работи 9 години. В нея е репортер, водещ и автор на предавания. Последвала най-важната крачка в живота му – работата в Нова телевизия. Първоначално Николай се трудел в маркетинговия отдел на „Нова броудкастинг груп”. Журналистиката обаче толкова го привличала, че един ден не издържал и сам предложил на тогавашната шефка на новините Красимира Кръстева да стане репортер. Първият му наставник в нюзрума станал Костадин Филипов.

„Никога няма да забравя първия си репортаж в телевизията. Отидох на летището, за да отразя голям музикален фестивал с участието на чужди изпълнители. Тръгнах натам, но както преди в телевизия ММ, облечен с къси панталони”, спомня си бъдещия синоптик. Щом го видяли облечен неглиже, колегите му го скастрили, че трябва да се облича по-адекватно. „Веднага сложих костюм. Така се учи човек”, с чувство за хумор разказва Николай.

В продължение на 8 години той работи като репортер в Нова телевизия и е в епицентъра на природните стихии, отразявайки щетите от наводненията, земетресенията и пожарите у нас. Преди година и половина Василковски се присъедини към екипа от красавици, които представят прогнозата за времето. Забавният Николай бързо се превърна в любимец на зрителите заради старанието си да не дава сухи данни, а да разчупва прогнозата с

любопитни факти, придружени със снимки и видеа.

За да придобие повече познания в метеорологията, тази есен амбициозният младеж се записал в магистърска програма „Физика на Земята и океаните” в Софийския университет. Всяка нощ ставал в 2,30 ч., а в офиса пристигал час по-късно. До 6,20 ч., когато стартира сутрешния блок Николай се подготвял за ефир, събирал информация какво ще бъде времето, снимки и видеоматериали, с които да онагледи прогнозата. „Този работен режим изцяло обръща биологичния ми часовник. Няма как това да не се отрази на личния живот по някакъв начин. Но, така или иначе, въпреки недоспиването все още сутрин отивам на работа с усмивка и желание. Имам щастието да работя това, което съм искал и обичам. Реално погледнато, превърнал съм хобито си в работа, а при такива обстоятелства трудът не уморява, а по-скоро зарежда с енергия”, казва той.

Макар че Василковски не копира стила на колоритния бивш синоптик на Би Ти Ви Емил Чолаков, той се радвал на сравненията с него. Николай умишлено не гледал прогнозите на конкурентните медии, за да не допуснел неволно подражаване на колегите си. „Днес прогнозата вече е в телефоните на всеки от нас или на една мишка и клавиатура разстояние в интернет. Ако не покажа нещо любопитно, интересно, дори зрелищно, трудно бих спечелил зрителите”, разсъждава синоптикът. Малцина знаят, че Николай Василковски е имал тежък гастарбайтерски период в миналото си. През 2000 г. той заминал на студентски гурбет. Заради изморителния труд на полето Николай така се осакатил, че до ден днешен имал здравословни проблеми. Всеки ден го измъчвала дископатия, заради която понякога не можел дори да си завърже връзките на обувките. Заминал на бригада за бране на ягоди в малка английска ферма, за да изкара някой лев, но не очаквал, че работата ще е толкова трудна. Пътувал с автобус от Троян до София със стария куфар на баба си и 60 паунда в джоба, спестени от грижливата старица.

„Пари не спечелих, но за цял живот ми остана болката в кръста след уморителната работа в ягодовите плантации. В дъжд и пек се налагаше да клеча в полето и да бера до пълно изтощение”, признава Николай Василковски. Един от двамата му братя живеел във Великобритания и в младежките му години често му минавала мисълта да потърси работа в чужбина. Днес е щастлив, че е останал в България, пише Уикенд.

хотарена

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук