Home » Жълто » Ивана: Дай боже всекиму по-младо гадже
Дай боже всекиму по-младо гадже

Ивана: Дай боже всекиму по-младо гадже

Певицата на народа празнува имен ден с молитва пред иконата, научи vesti365.

Пожелава си животът й да е забавен като детско парти.

Казват, че във всяка къща има по един Иван. Ивана обаче е само една. Певицата на народа празнува имения си ден с близки и приятели. Готвенето оставя на семейството, а тя подрежда масата и поставя край нея икона на любимия светец.

Преди вечеря ще каже „Отче наш”, а после ще отправи благодарност към Господ за всичко, което й е дал. Няма да иска нищо, само ще благодари. Единственото й желание е следващата година на трапезата да присъстват същите хора, дори броят им да се увеличи. Да няма празни места, напротив, да идват нови членове на семейството. Дай боже до нея да седне и мъж.

Този мъж обаче не е главният герой от видеото към последната й песен „Аз съм твоя”. 34-годишният Любо е само приятел и не е професионален актьор. На шега Ивана му предлага да се снима в ролята на неин партньор. Може би заради химията им на екран медии го нарочиха за новото й гадже. „Не разбирам защо някои хора се дразнят, когато жена е с по-млад от нея мъж. Какво лошо има в това? Дай боже всекиму“, усмихва се загадъчно певицата на народа, която е твърдо против половинките в любовта. Аз съм си цяла, завършена личност. Ненавиждам, когато някой каже: „моята половинка”, категорична е попфолк дивата.

Щастлива е и това й личи

Може би защото не гони славата на всяка цена. Както сега, така и преди 20 години, когато изгрява с хита „Сто патрона”. Тогава Ивана умува дълго дали да стане звезда.

„Целият ми живот се обърна за един миг. Беше ми суперяко да си пея с оркестъра по ресторантите. Взимахме добри пари. Имаше за хубави дрехи, забавления, за сценични тоалети. Много парса се вадеше по онова време. И точно тогава някой мина и ми каза: „Ти още ли си тука? Имаш тотален хит”. И какво от това, питам го. Струваше ми се нещо естествено всяка песен, която изпея, да се харесва и да бъде хит. Не осъзнавах какво ми се случва“, спомня си Ивана.

Митко Димитров се появил още първата вечер, в която тя и колегите й заработили в култовото заведение „Приказките”. Гостите притихнали, чуло се шептене: „Уааау, шефът е тука“. Музикантите леко се стъписали.

 

„Нямахме грам идея да ставаме звезди.Дай боже всекиму по-младо гадже

Искахме да ни оставят да работим в ресторанта, защото бяхме на пробен период. Затова ми е смешно как някои разказват колко трудно се влиза в „Пайнер“, чуди се певицата на народа.

Когато Димитров й предлага да подпише договор с него, тя първоначално отказва. Мисли цели три месеца, преди да каже „да”. „Не че не съм го желала, но може би ме е било страх от популярността, от отговорността, която носиш, когато си известен. Хубаво е да даваш автографи, но славата изисква жертви. Трябва да имаш здрава психика, за да не полудееш”, убедена е Ивана.

Решава, че ще носи две дини под мишница. Продължава по ресторантите и едновременно като певица на „Пайнер”. Сама шофира, докато пътува по участия. Пее, после съблича сценичните дрехи, обува дънки и си прибира в малките часове на нощта.

Зловеща случка й подсказва, че няма да издържи, ако не намали темпото

Дай боже всекиму по-младо гадже

Една вечер, прибирайки се от Велико Търново, заспива зад волана. Тогава осъзнава, че няма да издържи физически. Избира „Пайнер”, но поставя условие – колегите й Стояна и Румен, с които работи от самото начало, да бъдат част от екипа й. Така се чувства сигурна. Тази формула е немислима за лейбъла, в който повечето певици обикалят по участия сами или с озвучител. Ивана обаче се преборва за екипа си и го запазва в продължение на 20 години. През последните 5 дори попълва формацията с нови членове. Вълнува се, когато Бойко Борисов, още като кмет на София, й връчва голяма награда. „Колкото и желязна да съм по принцип на сцената, трудно овладях емоцията”, казва певицата на народа.

В началото на новото хилядолетие предизвиква скандал с парчето „Грешна нощ”, по-познато като „Да падат дрехи и задръжки”, но през смях отбелязва, че на фона на сегашната музика този текст звучи като поезия.

Не липсват и комични моменти – като този в Плевен. „Графикът се беше оплел в главата ми. Излязох на сцената и викнах: Здравейте, Габрово, как сте тази вечер! Не последва реакция. А Стояна ме бута и вика:

Ивано, в Плевен сме”, разказва през смях попфолк примата.

Веднъж пък трябвало да се преоблече три пъти в рамките на едно участие. „Две секунди оставаха, преди завесата да се вдигне и цяла България да ме види гола. Пулсът ми беше над 200“, спомня си чалга иконата.

Дай боже всекиму по-младо гадже

Осъзнава, че покрай кариерата е пропуснала ценни моменти с близките хора. Дъщеря й Теодора, която е на 25 и работи като режисьор в телевизията, в онези години често остава при баба си. „Пропуснах първите думички, прохождането. Когато през 1999-а подписах с „Пайнер“, тя беше 5-6-годишна. Работех по нощите, прибирах се сутрин. Чаках майка ми да се върне от работа, за да може да я поеме, а аз да тръгна към поредното участие. Не можах да се порадвам, да мина през всички етапи на детството.

Много дълго време това ми тежеше. Преди години, когато ми задаваха въпроса дали съм добра майка, отговарях, че не съм. Сега не мисля така. Успях да си изгледам детето, да направя кариера, да балансирам между семейство, бебе, участия, концерти.

Дъщеря ми отрасна стойностен, честен човек

Значи аз съм дала каквото трябва! А това, че не съм била 24 часа с нея, не съм сменяла памперси и не съм бъркала пюрета, не ме е направило лоша майка. Като се върнех, я обсипвах с подаръци и я гушках силно. Тя беше една руса кукла, пухкаво мъниче, много красиво дете”, не крие вълнението си Ивана.

За Ивановден си пожелава животът й да е като детско парти – лек, лесен, забавен и наситен с приключения. „Децата са чисти. Карат се и бързо им минава. Не мислят за утре. Искат всичко на момента и го получават. Не се притесняват да се разплачат и да помолят за помощ, да покажат, че не са силни, че им се плаче. Когато им се смее, се смеят с глас. Ей това ако мога да постигна, ще бъда много щастлива“, казва певицата.

Шампанско без сълзи в Годината на Плъха

Не я плаши, че 2020-а ще е година на промените. Като Водолей върви поне 10 стъпки пред другите. „Сложете ми рамка, кажете ми: пей от 10 до 10 и 30 – това ме убива. Не ми слагайте начало и финал, оставете ме да бъда себе си“, призовава певицата на народа.

По думите й всеки напредък зависи от това дали ще посмееш да се откъснеш от стари модели, да нарушиш статуквото и да тръгнеш по път, който, колкото и трънлив да е, поне си е твоят.

А дали годината ще е щастлива, или нещастна, зависи от гледната точка. Ако си човек, който обича промените и не може да стои спокойно, за теб ще е най-вълшебната, защото непрекъснато ще ти поднася нови изненади. Планетите ще се подреждат така, че непрекъснато да са в динамика, а това ще изисква бърза мисъл и концентрация. Ако харесваш спокойствието, тишината, еднообразието, да започваш работа в 9 и да свършваш в 5, 2020-а никак няма да ти е удобна. Тя не е година на застой, на премисляне и равносметки. Тя е бурна“, чертае бъдещето Ивана.

Пожелава си шампанско без сълзи, по-малко драматична музика. Да не пее за самота, отмъщение или надмощие, а за светли емоции, с които да заразява публиката. Не се съмнява, че ще й се получи, защото усеща, че магнетизмът й влияе на хората.

Дай боже всекиму по-младо гадже

„Шампанско и сълзи“ преобърна представите за попфолка в България. В много неща бях първа, експериментирах, защото съм си такава. Никога няма да се впиша в масовката. Всичко, което правя, трябва да е различно. Иначе не ми създава емоции. Не ме плаши, че е трудно, казва попфолк примата.

Дай боже всекиму по-младо гадже

Амбицирала се е да изчисти обкръжението си от присъствие, край което не се чувства приятно. Искам де се заобиколя с нови, модерни, позитивни личности, които не мрънкат, а ме вдъхновяват“, обяснява Ивана.

В началото на годината тя отделя 7 часа, за да поздрави персонално всеки, който й е поднесъл честитка за празниците. Да бъде лична, а не картинка, изпратена едновременно до всички с един клик на мишката. „Почувствах се суперудовлетворена. Толкова хора ми пишат, поздравяват ме, казват ми хубави неща. Исках да им върна любовта“, разказва певицата на народа.

Отдавна се е научила да прощава. Приятели й дължат крупни суми, но тя се опитва да не гледа назад.

„Искам есенцията, същността на нещата. Нямам време за губене в празни разговори с безлични хора. Не ми трябват и безсмислени спорове, защото всеки има своята истина. Да критикуваш, да учиш другите на нещо, което не са готови да приемат, означава да си пилееш живота, казва Ивана, която все по-трудно понася абсурдни личности около себе си. Знам, че когато разчистя вредните емоции, другите ще се случат от само себе си“, сигурна е чалга дивата.

Където е Ивана, там е и Стояна

Дай боже всекиму по-младо гадже

Когато стане дума за Ивана, неизбежно в кадър влиза и Стояна. Тя е приятелят, който винаги е бил до нея – както в живота, така и в кариерата. Още като момичета двете заминават на турне в Канада. Тогава все още са девойки от провинцията, които рядко ходят дори до София. Без нито един мъж, само двете. „Тогава беше първото ни голямо преживяване. Разбрахме, че заедно можем повече“, спомня си певицата.

Стояна е човекът, който я вдига в трудни моменти. „Различни сме. Всички казват, че това е странно приятелство, но за мен то е най-естественото на света. Аз усещам, когато има нужда от мен. Когато тя почувства, че не съм в най-добрата си форма, казва простичко: „Ивано, ставай!“. Или пък идва и ми се кара: „Какво толкова е станало? Наспи се, утре ще го мислим!“. Много лесно се живее с такива хора. Тя е деликатен човек, успява да забавлява със самата себе си, защото има уникалния талант да се самоиронизира. И аз съм безкрайно благодарна на съдбата, че ме свърза с нея“, радва се попфолк примата.

Ивана е кръстница на сина на Стояна – Ванката, който наскоро също стартира музикална кариера. Хип-хоп парчето, което 8-годишният възпитаник на Музикалното училище в Пловдив Иван Радойнов пусна преди няколко месеца, вече има милиони гледания в Youtube.

С лошо момче на бала

Дай боже всекиму по-младо гадже

Ярък спомен Ивана пази от абитуриентската си вечер.

В Айтос, където е родена, баловете били със статут на общоградски празник. „Минаваше се през целия град, за да те огледат от всички страни, да коментират тоалета ти, да преценят дали кавалерът ти е с авторитет. Голям цирк беше“, спомня си певицата.

В онези години нямало скъпи коли и всичко се въртяло около тоалета. Дори фризурите и гримът нямали значението, което младите им придават сега. Баловете не били тип „сватба“, а се изразявали в кратка почерпка у дома с роднините.

„Купихме роклята в последния момент. Нямаше голям избор. А и попфолкът не съществуваше ​- нямаше откъде момичетата да копират модели“, смее се Ивана, която блеснала в петроленозелена рокля с миди дължина. Не била съвсем по мярка, а и подплънките идвали възшироки. Прическата пък била на косъм от провал. „Подстригах се и се накъдрих, но не постигнах търсения ефект. Приличах по-скоро на леля ми от 20-те години, отколкото на модна икона“, шегува се певицата.

Класът се събрал в „Аетос“ ​- най-реномирания ресторант в града. Всички елитни гимназии празнували там. Ивана, която завършила ЕСПУ „Христо Ботев“, била сред най-популярните девойки в училище, комсомолски секретар на класа. Колкото тя била скромна и примерна, толкова буен бил кавалерът „Беше от лошите момчета, лидер в училище“, спомня си днес певицата на народа.

 

 

Марица

Твоят коментар

loading...
Оцени публикацията
Общо гласували

About Елена Монева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук