Home » Скандално » Сензационно: Гебрев и Скрипал тровени от един и същи руски шпионин
Гебрев и Скрипал тровени от един и същи руски шпионин

Сензационно: Гебрев и Скрипал тровени от един и същи руски шпионин

Високопоставен член на руското разузнаване и водач на екипа, който извърши опита за убийство срещу Сергей Скрипал и дъщеря му, е същият, който е заснет от камерите в сградата на оръжейното дружество „ЕМКО“ през 2015 г., научи vesti365.

 

Това обяви журналистът Христо Грозев от разследващия сайт Белингкат в коментар за разпространените от българската прокуратура през седмицата видеа от деня на отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев.

Грозев посече лъжите на Гебрев с думите: „Не е тровен заради „Дунарит“! Вярваме, че това е лидерът на екипа, който е бил изпратен в България от Сергей Федотов, чието истинско име е Денис Сергеев“.

Във видеозаписите, направени в подземния паркинг на „ЕМКО“ на 28 април 2015 г., се виждат кадри на мъж, обикалящ между колите на дружеството. На същия ден Гебрев е приет в болница в критично състояние, а в следващите дни това се случва на сина му и на един от директорите на оръжейното предприятие. Няколко дни преди прокуратурата да разпространи кадрите, от Белингкат бяха заявили, че опитът за убийство на Гебрев е бил извършен от осем офицери от руското военно разузнаване ГРУ, които са известни с отравяне на жертви чрез поставяне на вещество по дръжките на автомобили.

loading...

Според Грозев Сергеев може да бъде разпознат в наличните кадри по начина, по който ходи. Журналистът съобщава още, цитиран от „Монитор“, че има множество видеоматериали от пребиваването на руския агент в Лондон, които могат да бъдат сравнени със записите от България, от които е „много вероятно“ да има и такива извън гаража. В четвъртък прокуратурата обвини трима руснаци за отравянето на Гебрев, чиито имена не бяха споменати, като за тях бяха издадени и Европейски заповеди за арест, както и молби за международно издирване с цел арест и екстрадиция.

През декември тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров потвърди пред медиите, че между част от лицата, които се разследват за отравянето на Гебрев и заподозрените за покушението срещу Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г. има „тясна връзка“.

Лупа

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About Елена Монева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук