Home » Здраве » Ако липсват калий, калций и магнезий, има риск от развитие на хипертония
риск от развитие на хипертония

Ако липсват калий, калций и магнезий, има риск от развитие на хипертония

Измерили сте кръвното си налягане няколко пъти, а в два от тях нивото му се приближава до 140 на 90.

Почти в нормата, но повечето хора започват да се притесняват, научи vesti365.

Имат ли основание за такава тревога? Отчасти да, защото интервалът между 120-139 на 80-89 милиметра живачен стълб се счита за хипертония.

В този случай все още не е необходимо да се приемат хапчета, за да се понижи налягането, но не е и излишно да бъдете изследвани по-сериозно.

Необходимо е да се провежда ежедневно измерване на налягането, да се направи кардиограма и ехокардиография на сърцето, както и лабораторни тестове – общи изследвания на урина и кръв, биохимичен кръвен тест и да се проверят нивата на кръвната захар.

loading...

Ако резултатите показват повишен холестерол, тогава специалистът предписва статини. Тези лекарства не само забавят развитието на атеросклерозата, но също така и предотвратяват възпалението на ендотела – вътрешната лигавица на съдовете. Това означава, че рискът от образуване на холестеролна плака е намален.

При повишена кръвна захар човек трябва да приема лекарства, за да се нормализират нивата й. Тези с наднормено тегло трябва да спазват диета, да се движат активно и да правят упражнения. Важно е да се справите и с лошите си навици: да се откажете от тютюнопушенето, да не злоупотребявате с алкохола, да не прекалявате с кафето. Какво означава това? Сутрин – две чаши средно силно кафе.

При склонност към високо кръвно налягане трябва да ограничите или напълно да се откажете от пиенето и на зелен чай: той е полезен за тези, които страдат от хипотония, защото леко повишава налягането.

здравето

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About Елена Монева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук