Home » Здраве » Как да разпознаете скрито развиваща се болест на Алцхаймер
скрито развиваща се болест на Алцхаймер

Как да разпознаете скрито развиваща се болест на Алцхаймер

Вярно ли е, че при отслабнало ръкостискане, може да се заподозре скрито протичане на болест на Алцхаймер?

Иван Петев – София

Оказва се, че има истина в това предположение, научи vesti365.

И то не само по отношение на болест на Алцхаймер, но като повишен риск от някои други заболявания, смятат американски невролози. И обясняват това свое предположение. Силата на захвата на 30-годишен мъж средно съставлява около 40 кг.

А понижаването на този показател с всеки 5 кг е свързано с 18-процентен повишен риск от когнитивни нарушения. Освен това, слабото ръкостискане може да означава опасност от възрастово понижаване плътността на костната тъкан, повишен риск от падания, счупвания, депресия и дори приближаване на смъртта.

loading...

Отслабването на мускулите на ръката и до лакътя свидетелства за ускорена загуба на мускулна маса и сила. Този процес започва след 40 години и бързо прогресира след 70-годишна възраст.

В същото време силата на ръкостискането може да се запази до дълбока старост, ако редовно тренирате мускулите на ръцете си.

Между другото, почти две трети от пациентите с болест на Алцхаймер са жени, информира американският невролог и диетолог Лайза Москини – заместник-директор на Клиника за профилактика на болестта на Алцхаймер в Медицинския колеж {Уайл Корнел“, автор на бестселъра {Диета за ума. Научен подход към храненето за здраве и дълголетие”.

Оказва се, че основен рисков фактор за мъжете относно това заболяване е самотата. За тях е важна подкрепата на околните, затова заклетите ергени доста често страдат от слабоумие в старостта. Докато за жените основен рисков фактор е хормоналното здраве.

„При жените в менопауза започва отлагане на белтъчината бета-амилоид в тъканите на мозъка, което води до струпване на т.нар. амилоидни плаки, дегенерация на синапсите – специфични неврони, осигуряващи предаването на сигналите от една нервна клетка към друга. И като следствие – прогресиране на когнитивната дисфункция”, обяснява тя.

Затова е важно жените след 40-50-годишна възраст да се замислят за профилактика на болестта на Алцхаймер, съветва д-р Москини.

здравето

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About Елена Монева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук