Home » Свят » Безплатна пица за пенсионерите заради COVID-19, ето къде
Безплатна пица за пенсионерите

Безплатна пица за пенсионерите заради COVID-19, ето къде

Милан Варга спестявал от 3 години, за да може да отвори малка пицария в Будапеща миналия понеделник, научи vesti365.

Но във вторник клиентите му почти изчезнали, след като улиците се опразнили заради коронавируса.

Запасен с продукти, Варга бързо променил плановете си и се присъединил към увеличаващата се група унгарци, които реагират с благодетелност на кризата. Сега той доставя безплатни пици на възрастни хора, които са се изолирали у дома.

„Ако не мога да продавам пици, поне мога да помогна на тези в нужда, ако те са под доброволна карантина“, споделя 20-годишният младеж пред Ройтерс.

Половината от продукцията на пицарията му всеки ден е безплатна. И докато централноевропейската страна затвори границите си за чужденци и затвори училищата, за да спре разпространението на коронавируса, все повече и повече унгарци решават да започнат да помагат на възрастни и уязвими, както и на здравните работници, които носят основното бреме на кризата.

loading...

Членовете на Фейсбук групата „Будапеща Airbnb общност за здравни работници“ вече има над 1200 членове, които предлагат своите апартаменти на медсестри и други медицински лица, които искат да се изолират, за да предпазят семействата си.

Будапеща има около 10 000 апартамента в платформата, но този бизнес рухна моментално с изчезването на туристите.

„Смятаме, че тези, които могат, трябва да помагат на тези, които вършат реална работа, с пари, с мили думи – вкъщи ние нямаме идея през какви трудности минават здравните служители в момента“, коментира Виктория Хойер-Шабо, която дава под наем 3 апартамента в Букурещ.

На езерото Балатон Гергей Тот, мениджър на хотел в Шиофок, пък предлага стаи на унгарци, които са се върнали от чужбина и са подложени на двуседмична карантина. В момента в хотела има 39 души, които получават безплатна храна.

блиц

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About Елена Монева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук