Home » Здраве » Д-р Емилия Дончева посочи първото нещо, което да направим сутрин в условията на епидемия
Д-р Емилия Дончева посочи първото нещо

Д-р Емилия Дончева посочи първото нещо, което да направим сутрин в условията на епидемия

Основна причина за високата заболеваемост и смъртност от инфекциозни заболявания е отслабената ни имунна система, трябва да се погрижим за нея.

Това заяви д-р Емилия Дончева, специалист по клинично хранене и диететика, научи vesti365.

В условия на изолация е важно да съхраним естествения си имунитет, съветва специалистът.

„Ние не можем да контролираме всичко, но можем да контролираме нивата си на стрес и начина, по който се храним. Защото храната е в много пряка връзка със степента на нашите защитни сили”, изтъкна Дончева.

 Тя апелира в настоящата ситуация да се спрат диетите и очертава няколко групи важни храни, които трябва ежедневно да консумираме.

loading...

Това са пресни храни – минимум два пъти дневно до 250-300 грама пресни плодове и зеленчуци, 1-2 ябълки  дневно. Добре е предварително да се накисват за 10-15 минути в студена вода, за да се отделят вредните вещества.

Възрастните хора като уязвима група в настоящата ситуация трябва да обърнат внимание върху живата храна и т. нар. супер храни – кълновете, които всеки от нас може да си приготви сам у дома, посочи диетологът.

Кълновете, в сравнение със семената в покой, имат 5 пъти по-високо съдържание на всички витамини от група В, на витамин С, съдържат изобилие от микроелементи и фитохормони, богати са на естествени антибиотици и антиоксиданти, подчерта д-р Емилия Дончева.

Жива храна са и ферментиралите храни – кисело мляко, кисело зеле, хляб с квас, сирена, кашкавали, ябълков оцет. Суровите ядки и месото също съдържат витамин В.

Д-р Дончева съветва още да използваме елдата като древен продукт, съдържащ много витамини от групата В.

Какви витамини да пием?

За всеки медикамент, хранителна добавка и витамин е важна дозата. Всяко предозиране крие рискове, напомня специалистът. Няма универсална рецепта, всичко е много индивидуално – както за децата, така и за възрастните или пък за онкоболните пациенти, при които има специфични потребности, допълни диетологът.

Естествените имуностимуланти и имуномодулатори са за предпочитане пред тези в аптеките. „Вървим по много тънък лед в случая с имуностимулантите и имуномодулаторите”, отбеляза д-р Дончева. Като добър избор за хората, които нямат алергия, тя посочи пчелните продукти – мед, прашец, прополис, пчелно млечице.

„Сутрин да започваме деня си с 1 чаша топла вода, а сега, в създадената епидемиологична обстановка, колкото ни е възможно през деня да пием допълнително гореща вода.

В най-ранните моменти на вирусната инфекция вирусните частички са изключително нестабилни и високите температури ги убиват мигновено. Затова съветвам: във всеки един момент, в който почувстваме неразположение, е хубаво да се пият топли напитки, гореща вода.

По този начин шансовете да неутрализираме вируса и да спрем инфекцията още в най-ранните й стадии са изключително големи”, каза д-р Емилия Дончева.

zdrave.to

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About Елена Монева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук