Home » България » Кризата ще е по-страшна и от тези през 1929-1933 и 2008–2011 г., твърди Славчо Атанасов
Кризата ще е по-страшна и от тези през 1929-1933 и 2008–2011

Кризата ще е по-страшна и от тези през 1929-1933 и 2008–2011 г., твърди Славчо Атанасов

Заем задължително трябва да се изтегли, смята председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, научи vesti365.

„Заем трябва да се изтегли, в това няма никакво съмнение. Защото на икономиката са й нужни свежи пари, за да оцелее бизнесът в кризата. Това е от изключително значение за всички“. Това каза депутатът от „Обединени патриоти“ (ОП) и представител на партия НФСБ Славчо Атанасов от парламентарната трибуна.

Той участва в дебата по актуализацията на бюджета, която се гледа на второ четене на пленарно заседание днес.

„Лесно е да уволниш хората и да затвориш една фирма. Много трудно след това е да я отвориш наново. Защото си изгубил работници, пазари, доставки и новото начало не е лесно. Затова казвам, че на икономиката сега й трябват свежи пари“, коментира Атанасов, който е председател на парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.

Развитите държави по света в момента точно това правят, обясни той.

loading...

„Тръмп в Америка за начало тегли и насочва два трилиона към бизнеса. Но да не се сравняваме с тях, защото техните пари миришат на мастило, печатницата си е при тях. Навремето на американския долар пишеше, че е обезпечен със златните активи на Форт Нокс – хазната на Aмерика, а на съвременните долари пише: “In God we trust” – „Ние вярваме в Бога“. Това показва колко различни са днес нещата“, посочи Славчо Атанасов.

Според него в България трябва да се концентрираме върху нашите мерки според специфичната ситуация, в която сме.

„Да помислим за бизнеса, но да помислим и за хората, които остават без работа, без доходи и ще бъдат изправени пред сериозни трудности. Затова е редно всички политически партии в парламента да сме единни в това си мнение и в тези мерки. Защото тук загубихме много парламентарно време да се обясняваме“, каза още депутатът от ОП.

По отношение на това колко следва да бъде новият заем Атанасов коментира: „Финансовият министър има цяло министерство със служители – те ще изготвят параметрите, ще кажат какъв да е размерът на заема, това не е наша работа. Защо някои колеги се държат като героите на Ханс Закс в известното му стихотворение за слона. Отишли шестима слепи в зоологическата градина да разберат какво животно е слонът, единият го хванал за хобота и казал, че слонът е като змията. Другият го пипнал за ухото и казал, че прилича на тава, третият го дръпнал за опашката и заключил, че слонът е като въже. Четвърти го пипнал за бивните и казал, че прилича на сабя. И така, всички поотделно били прави, но всички в цялото грешали. Та и тук сега се случва същото.“

По думите на Атанасов, всяка партия гледа едно отделно перо от икономиката и живота и си държи за него до безкрайност. А нещата трябвало да ги гледаме в тяхната цялост.

„Най-лесното е да не се тегли заем, да не се прави нищо, да приемем, че правителството ще падне след известно време, да кажем, че БСП ще дойде на власт, и какво ще последва? При една фалирала икономика, каквото неизбежно ще стане, ако не влязат свежи пари в бизнеса, колко време ще издържи едно следващо правителство? И така ще влезем в перманентни политически кризи. Правителствата ще се сменят като носни кърпи, което ще бъде катастрофално за държавата. А тази криза ще е по-страшна и от глобалните кризи през 1929-33 и 2008 – 2011 г.“, смята народният представител.

Не случайно президентът Франклин Делано Рузвелт през Великата депресия теглил милиарди заеми и ги насочил в икономиката. Целта била да спаси бизнеса и държавата, в икономиката да влязат свежи пари и да няма безработни на улицата.

„Така Америка преодолява кризата за три години. Още през 2018 г. четирима нобелови лауреати – икономисти, в това число и съветникът на двама американски президенти Джоузеф Стиглиц, предупредиха, че се задава много сериозна нова икономическа криза. Появата на коронавируса само катализира тези процеси. Виждате, че в световен мащаб потреблението се свива жестоко, това веднага се пренася и върху производството, защото кризата е потребителска и се задълбочава непрекъснато. А всяка съвременна икономика се крепи на потреблението, тя е потребителска икономика“, каза Славчо Атанасов.

Според него са нужни сериозни мерки – светът вече се ориентирал към тях и ние също трябвало да реагираме бързо и адекватно.

„И понеже не мога да приема тук изложените позиции, ще ви цитирам един библейски пасаж: „Нямаха очи да видят, нямаха уши да чуят.“ Нека не изпадаме в такава ситуация, а да направим най-доброто за българската икономика и за нашите сънародници. Всички партии имат добри финасисти, този заем трябва да се разпредели по всички пера на икономиката и живота – за бизнес, за безработни, за социално слаби. На куц крак няма да излезем от кризата, всички партии заедно трябва да прецизираме този заем“, заключи Славчо Атанасов.

flagman

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About Елена Монева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук