Home » Скандално » Изгоненият от СЕМ шеф на БНР сам си гласувал 30 бона обезщетение
Изгоненият от СЕМ шеф на БНР

Изгоненият от СЕМ шеф на БНР сам си гласувал 30 бона обезщетение

Бившият генерален директор на БНР Светослав Костов е гласувал собствената си оставка като шеф на радио „София“, а след това е взел близо 30 хил. лв. обезщетение за неползвани отпуски.

Това става ясно от решение на антикорупционната комисия КПКОНПИ, която е била сезирана със сигнал срещу Костов, научи vesti365.

Според решението конфликт на интереси все пак няма. Аргументът – Костов е гласувал за собствената си оставка, но това не е довело автоматично до изплащане на парите. С решението само е прекратено трудовото му правоотношение като директор на радио „София“. Според КПКОНПИ: „Прекратяването на трудовото правоотношение само по себе си не води до облага за лицето, а напротив, в конкретния случай лицето се лишава от правото да запази трудовото си правоотношение“.

Под запазване на трудовото правоотношение от КПКОНПИ имат предвид възможността Костов да излезе в неплатен отпуск за времето на мандата си, а след това да се върне като началник на радио „София“. Това обаче е възможност, а не задължение и той е предпочел да не се възползва.

Костов бе избран за генерален директор на радиото на 28 юни миналата година, припомнят колегите от „Медиапул“. На 1 юли между него и Съвета за електронни медии бе сключен договор за управление на БНР. Ден по-късно, на 2 юли, се събира Управителният съвет на радиото. В заседанието участват трима от общо петима души – Костов и тогавашните членове Момчил Георгиев и Свилена Симеонова. По това време Костов все още е шеф и на радио „София“.

Симеонова е вносител на точката, с която се предлага освобождаването му. Основанието е взаимно съгласие. И тримата присъстващи гласуват „за“. Гласът на Костов е ключов за взимането на решението, защото ако той не беше даден, нямаше да има необходимото мнозинство, за да бъде освободен от стария си пост. Така той вече не е директор на радио „София“, считано от 2 юли 2019 г.

Като такъв обаче той има 232 дни неизползван отпуск. Натрупани са в 15-годишен период – от 2004 г. до 2009 г. За тях са му изплатени 29 613. 33 лв.

лупа

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук