Home » Скандално » Арестуваха хората, сигнализирали прокуратурата за безобразия в АПИ
Арестуваха хората сигнализирали за безобразия в АПИ

Арестуваха хората, сигнализирали прокуратурата за безобразия в АПИ

Арестуваха петима души, които сигнализираха за безобразията в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), свързани с въвеждането и експлоатирането на Тол-системата в България, научи vesti365.

Късно снощи в ареста са попаднали хората огласили преди година как властта и държавата налага тотален монопол върху дейности свързани със събирането на средства от тол-системата, както и нередности в изпълнението на договора за изграждане на самата система. Те са обвинени, че са действали като организирана престъпна група, която е злоупотребила с европейски средства, както и в данъчни престъпления.

Адвокат Николай Хаджигенов, който е поел защита на трима от задържаните – Лиляна Деянова, брат ѝ Александър Деянов (по- известен като бийтбоксърът SkilleR) и бизнес партньорът ѝ Мартин Димитров заяви, че все още не се е запознал изцяло с материалите по делото. Държавното обвинение също не дава подробности за акцията и повдигнатите обвинения, като от ведомството обясниха, че това ще направят в началото на следващата седмица. До момента за другите двама души в ареста няма информация каква е връзката им със случая, пише FrogNews.

Припомняме, че Мартин Димитров и Лиляна Деянова са удостоени с най-високия приз в софтуерния свят – наградата „Джон Атанасов“, за цялостен социален принос към България за създаденото от тях мобилно приложение за сигнали от граждани до общинските администрации.

Преди година като съдружници в компанията „Телетол“ Димитров и Деянова организираха пресконференция, на която разкриха трудностите пред които е била изправена фирмата им, която получи одобрение да продава винетки, но не бе допусната до тол-системата и реално не реализира проекта си да стане доставчик на винетки. Именно тогава се разбра, че АПИ упорито и категорично е отказала да им предоставила достъп до системата с мотив, че не отговаряли на общите условия, които в последствие бяха променени. На практика от думите им стана ясно, че само една фирма се е облагодетелствала от възможността да е доставчик на винетки. Още тогава бяха изразени опасения, че държавната пътна агенция прави всичко възможно, за да толерира конкретна фирма близка до човек от властта. Димитров разказа как са били посъветвани да „говорят с хора, иначе няма да стане“.

Това за което младите предприемачи алармираха обществеността и институциите бе, че някой иска да вземе пътищата ни на концесия, а с това е застрашена и националната ни сигурност, както и че конкретни хора оказват натиск върху АПИ. През лятото на 2019 г. Деянова и Димитров сезираха прокуратурата и Европейската комисия за корупция в пътната агенция във връзка с тол системата. От прокуратурата досега не са съобщавали какво са предприели по техния сигнал. Няма информация и от Еврокомисията дали е правена проверка по жалбата им.

В сигнала им до прокуратурата в над 100 страници от дружеството описаха перипетиите си, но и начините по които държавата е действала или бездействала за да парира техните бизнес начинания.

дунавмост

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук