Home » Здраве » Имунолог: БЦЖ не предпазва от коронавирус
БЦЖ не предпазва от коронавирус

Имунолог: БЦЖ не предпазва от коронавирус

„Имаме един абсолютно нов вирус, който изненада света.

Срещали сме се и друг път с коронавируси, но са били леки инфекции и далеч от Европа и Америка. Сега имаме вирус, който предизвиква тежки инфекции в целия свят“, коментира имунологът проф. Христо Тасков и посочи, че създаването на ваксина срещу коронавирус няма да е лесно и бързо, научи vesti365.

По думите на проф. Тасков по-скоро може да очакваме да се открие някакво лекарство срещу Ковид-19. Според него изкуственото изграждане на колективен имунитет срещу заразни болести е най-големият успех на медицината и човечеството.

„При коронавируса е твърде рано да говорим за колективен имунитет, защото още е средата на епидемията. Колективният имунитет е слаб и краткотраен при тази епидемия. Антителата нямат сигурно предпазно действие. Тук имунитетът ще бъде по-скоро клетъчен“, обясни имунологът пред Bulgaria on air.

Проф. Тасков е категоричен, че БЦЖ ваксината срещу турбекулоза няма да може да ни предпази от Ковид-19. На мнение е, че хората в зряла възраст не трябва да разчитат на нея.

„Голямата надежда е, че този вирус не мутира и ще намерим такива участъци, които са общи за всички вирус. Той не е както грипния вирус и ХИВ вируса, където има страшно много мутации. Трябва най-напред да се види какъв вид имунитет е важен за този вирус. Да се надяваме, че и този вирус ще се самоограничи, но не трябва да разчитаме на тези надежди, трябва да се пазим много сериозно“, каза още проф. Христо Тасков.

лупа

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук