Home » Здраве » Какви болести хващаме според кръвната група
болести според кръвната група

Какви болести хващаме според кръвната група

Учените смятат, че характеристиките на защитата на организма срещу токсини, вируси и бактерии са свързани с кръвната група – следователно този фактор определя склонността към определени заболявания, научи vesti365.

Кръвната група съдържа информация за еритроцитите (червените кръвни телца) на даден индивид. Тя зависи от веществата (въглеводороди и белтъци) в клетъчната мембрана. Три от най-важните белега са A, B и 0 (AB0) и резус-факторът (Rh).

Има още 46 познати антигена, повечето от които са доста по-рядко срещани в сравнение с AB0 и Rh. Съществуват четири допустими комбинации, които определят кръвната група: α и β: първа (0) A и β: втора (A) B и α: трета (B) A и B: четвърта (AB). Според резус-фактора кръвните групи се делят на положителни и отрицателни.

Образуването на кръвни съсиреци е опасно явление за сърдечносъдовата система: кръвните съсиреци причиняват запушване на вените, нарушения на кръвообращението, тромбоемболия, висок риск от инфаркти, инсулти и смърт. Проучванията показват, че хората с първата кръвна група (нулева) имат най-нисък риск от образуване на кръвни съсиреци. Този риск е най-значителен при хората с втора (А) и трета (B) група – увеличен с 30%.

Хората с четвъртата (АB) – с 20%.

Научните експерти твърдят, че хората с трета (B) и четвърта (AB) кръвна група имат най-голям риск да развият сърдечна недостатъчност. Хората с кръвна група А са застрашени най-малко от това. Учените свързват развитието на язвата на стомаха с характеристиките на имунния отговор към инфекцията. Наличието на нулева кръвна група влияе най-значително на склонността към язва. Хората с А и B група страдат по-рядко от останалите.

Забелязва се, че хората с А кръвна група са склонни към развитие на рак на стомаха. Защо – не е ясно. Нулевата кръвна група от своя страна има най-нисък риск от това заболяване, както и при рак на панкреаса, докато при хората с А кръвна група рискът от развитие на този вид рак се увеличава с 32%, а при хора с AB кръвна група – с 51%, а при хора с B кръвна група – със 72%.

ретро

Твоят коментар

Оцени публикацията
Общо гласували

About clslavchev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vesti365 във Фейсбук